VW-chef idømt syv års fængsel for emissionssnyd

Foto: Volkswagen AG

En amerikansk domstol har onsdag idømt en tidligere topchef i Volkswagens amerikanske afdeling syv års fængsel og en bøde på 400.000 dollars i forbindelse med den såkaldte “Dieselgate” emissionsskandale. Retten i Detroit fandt, at Oliver Schmidt, som stod i spidsen for VWs miljø- og teknologiafdeling i Michigan, aktivt medvirkede til og senere forsøgte at skjule manipulation med målingerne af 600.000 dieselbilers udledning af skadelige stoffer. Sagen blev ført som en tilståelsessag, men Schmidt havde samtidig hævdet, at han følte sig “misbrugt” af Volkswagen og derfor ikke burde straffes for sit personlige engagement i skandalen.

Den forklaring købte dommeren dog ikke.

“Det er min overbevisning at du er en nøglefigur i denne konspiration om at bedrage USA. Du så det som en chance for at kaste glans over dig selv og klatre op ad karrierestigen hos VW,” udtalte dommer Sean Cox ved strafudmålingen ifølge britiske Guardian.

Emmissionssvindlen, som blev opdaget i 2015, har indtil videre kostet Volkswagens administrerende direktør jobbet og firmaet omkring 25 milliarder euro i erstatninger, bøder og omkostninger forbundet med tilbagekaldelse af biler. Prisen kan dog ende med at blive meget højere. I alt installerede Volkswagen nemlig emissionsmanipulerende software i 11 millioner dieselbiler verden over i årene fra 2009 til 2015.

En Volkswagen ingeniør blev i september måned idømt 40 måneders fængsel i USA og en bøde på 200.000 dollars for sin rolle, men Oliver Schmidt er den første højtplacerede medarbejder til at blive idømt en fængselsstraf i sagen.

feh