Uventet nedgang i industriens ordreindgang

Flaksehalse på arbejdsmarked er større bekymring end nedgang i ordreindgangen, mener DIHK

Den tyske industri havde i november en uventet ordrenedgang, viser nye tal fra det tyske statistiske kontor, Destatis. Virksomhederne fik 0,4 pct. færre bestillinger end i oktober. Det er den første måned med tilbagegang efter tre måneder med fremgang i ordrebeholdningerne.

Ifølge en rundspørge blandt de førende økonomer, udført af nyhedsbureauet Reuters, var forventninger en fremgang på 0,5 procent. Efterspørgslen fra indland gik 0,4 pct. tilbage, mens efterspørgslen fra udlandet gik 0,5 pct. tilbage i forhold til oktober. Mens efterspørgslen steg i fra euro-landene med 0,7 pct. faldt efterspørgslen fra resten af verden med 1,2 pct.

Nedgangen i ordreindgangen bekymrer dog ikke økonomerne, der peger på, at der har været en flot fremgang i ordrebeholdningerne i de forrige måneder og at en enkelt måneds nedgang næppe vil betyder meget for de igangværende gode konjunkturer. Industri- og Handelskammerets (DIHK) økonom, Sophia Krietenbrink, ser flaskehalsene på arbejdsmarkedet med en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, som en større trussel for den økonomiske udvikling.

ps