USA lover: Vi anholder ikke VW’s koncernchef

Herbert Diess. Foto: RudolfSimon, licens CC BY-SA 3.0

USA lover reelt Volkswagen-chefen Herbert Diess frit lejde. Hans forgænger Martin Winterkorn vil derimod blive anholdt, hvis han sætter foden på amerikansk grund.

Det amerikanske justitsministerium har lovet Herbert Diess, at han kan rejse frit over hele verden uden at risikere at blive begæret anholdt af eller på vegne af de amerikanske myndigheder.

Det tilsagn har Diess fået mundtligt, skriver internationale medier på grundlag af anonyme kilder, se fx Bloombergs omtale her. Diess har også fået lovning på, at han vil blive advaret, hvis amerikanerne påtænker at sigte ham for medvirken i sagen om snyd med dieselmotorers udledning.

Uden det amerikanske skridt ville Diess være havnet i en situation, hvor det kunne blive vanskeligt for ham overhovedet at udføre sine opgaver som koncernchef, for han ville ikke kunne rejse nogen steder.

Det er den situation, Martin Winterkorn, som frem til september 2015 var koncernchef for Volkswagen, er havnet i. Fredag udstedte de amerikanske myndigheder en anholdelsesbegæring mod Winterkorn, der måtte gå af på grund af skandalen. Så længe han opholder sig i Tyskland, løber han ingen risiko for at blive anholdt, for Tyskland udleverer ikke egne statsborgere til retsforfølgelse i USA, men forlader han landet, risikerer han at blive anholdt, hvis USA udsteder en international arrestordre.

Winterkorn har tilsyneladede reageret ved at beslutte sig for at lægge sin version af historien frem. Ifølge en “insider” med forbindelse til Winterkorn vil han “ved passende lejlighed” udtale sig, oplyste nyhedsbureauet DPA mandag.

U.G.