Tyskland skal stille til skældud i EU for luftforurening

Barbara Hendricks. Foto: Olaf Kosinsky, licens CC BY-SA 3.0 de

EU-Kommissionen kalder Tyskland og otte andre EU-lande til møde for at diskutere luftforureningen i de store byer.

Af Uffe Gardel

Tirsdag rejser miljøminister Barbara Hendricks (SPD) til Bruxelles; her skal hun møde hos miljøkommisær Karmenu Vella og forklare, hvad Tyskland vil gøre ved luftforureningen i storbyerne.

Hendricks kan trøste sig med ikke at være alene; i alt ni lande skal møde op til konferencen, nemlig ud over Tyskland Spanien, Frankrig, Italien, Storbritannien, Ungarn, Rumænien, Tjekkiet og Slovakiet. Alle har de i årevis overtrådt de aftalte grænseværdier.

Kommer der ikke noget ud af mødet og anstrengelserne, bliver næste skridt EU-domstolen. EU-kommissærens talsmand, Margaritis Schinas, beskrev mandag mødet som en “sidste chance”: Kommissæren “vil give ministrene en lejlighed og sidste chance til at finde løsninger. Ellers vil sagerne gå deres gang til retten,” sagde hun.

Kørselsforbud truer

De indkaldte lande er blot de værste syndere, for de fleste af EU’s medlemslande overskrider de aftalte grænseværdier for forurening i storbyer.

Tyskland har kæmpet med problemet længe, og der er et stærkt politisk ønske om at løse det uden at gribe til kørselsforbud af nogen art, hvor fx dieselbiler vil blive forment adgang til visse bycentre i spidsbelastningsperioder. Bundesverwaltungsgericht, den ene af Tysklands fem højesteretter, vil 22. februar tage stilling til, om det vil være lovligt at indføre et sådant forbud mod dieselbiler i Düsseldorf; sagen er anlagt af miljøorganisationen Deutsche Umwelthilfe (DUH), som kræver et forbud.

EU-Kommissionen har samlet data om unionens storbyer, herunder forurening, her.

Den aktuelle luftkvalitet registreres af EU’s Miljøagentur og kan ses her.