Tyskland parat til billigere USA-biler

Peter Altmaier. Foto: Rudolf Simon, licens CC BY-SA 3.0

Økonomiminister Peter Altmaier (CDU) er parat til at indgå et kompromis med USA i den tilspidsede handelsstrid; det skriver Handelsblatt.

En af de ting, man fra Trump-administrationens side er utilfreds med, er, at EU opkræver ti procent told på amerikanske biler, mens den tilsvarende amerikanske toldsats kun er på 2,5 procent. Her er Altmaier angiveligt indstillet på at sænke den europæiske toldsats; ifølge Handelsblatt frygter de store tyske bilproducenter nemlig ikke konkurrencen fra amerikanske biler.

Det er dog ikke sikkert, at det bliver udgangen på striden. For det første er man  hverken i Frankrig eller i EU-Kommissionen indstillet påat lade sig presse af USA, og for det andet vil lavere importtold på amerikanske biler også medføre, at EU må sænke toldsatsen for import fra alle andre lande, som er medlemmer af WTO. Alternativt ville EU kunne indgå en egentlig bilateral handelsaftale med USA med laver toldsatser; det er tilladt efter WTO-reglerne. Men det vil tage år og også kræve indrømmelser af USA, for eksempel om europæiske virksomheders adgang til offentlige kontrakter i USA.

Handelsstridens udgangspunkt var blandt andet en trussel fra Trump om at forhøje tolden på import af biler fra Europa.

Ifølge brancheorganisationen VDA, Verband der Deutschen Autoindustrie, solgte tyske bilproducenter sidste år 1,35 millioner nye biler i USA, en stigning på en procent. VDA’s præsident, Bernhard Mattes, sagde i fredags i en kort udtalelse, at dialogen med USA må fortsætte, men at der på længere sigt er behov for en løsning i WTO-regi.

U.G.