Tyskere bruger mindre på julegaver end danskere

Foto: SES Spar European Shopping Centers

Det er dyrt at købe julegaver, men omtrent 400 kroner dyrere hvis man er dansker, end hvis der står Deutschland i rejsepasset.

Af Flemming Emil Hansen

Det store julegaveindkøb nærmer sig med syvmileskridt, og skal man tro analyseinstituttet GfK vil tyskerne i år punge ud med 278 euro per indbygger, eller omtrent 2.074 kroner, for gaverne. Det svarer til en samlet omsætning fra julegavehandlen på 14,3 milliarder euro, eller rundt regnet 107 milliarder kroner, ifølge en frisk spørgeundersøgelse foretaget af GfK. Dermed er tyskernes julegavehumør stort set uændret fra 2016, hvor de i gennemsnit spenderede 2.089 kroner.

Til sammenligning købte danskerne julegaver for i alt 11,5 milliarder kroner i 2016, men brugte til gengæld i gennemsnit hele 2,515 kroner på at fylde op med pakker under juletræerne, eller 426 kroner mere end den gennemsnitlige tysker.

Bøger og kuverter er sikre julehits

Mest populære på årets tyske juleindkøbslister er ikke overraskende bøgerne. Hele 35 pct. af de adspurgte har i sinde at lægge mindst en bog under juletræet. Det giver en potentiel juleomsætning på 957 millioner euro for bogbranchen, har GfK regnet sig frem til. Næstmest populært er legetøj. Det står på 34 pct. af indkøbslisterne, men til gengæld er legetøj generelt dyrere end bøger. Den potentielle omsætningsvolumen for legetøjsbutikkerne beløber sig derfor til hele 1,82 milliarder euro. På tredjepladsen kommer tøj og accessorieres, som ventes at omsætte for op imod 1,55 milliarder euro i julehandlen.

Den fantasiløse men sikre løsning – kuvertgaven – er ifølge GfK mere populær i Tyskland nogensinde før. Der ventes at blive givet pengegaver for 3,5 milliarder euro, mens handlen med gavekort skønnes at ville generere en omsætning på 1,84 milliarder euro.

Danskerne er ifølge den senest tilgængelige EU-opgørelse de tredje-mest gavegavmilde, når det kommer til julegaver, mens briterne topper listen suverænt med gennemsnitlige julegaveindkøb for mere end 3.000 kroner per person. Svejtserne klemmer sig ind på andenpladsen et mulehår foran danskerne.