Tysk pakkebombe var afpresningsforsøg

Foto: Deutsche Post

En pakkebombe fundet fredag i Potsdam var ikke som først formodet et terroranslag, men derimod et forsøg på at afpresse pakketjenesten DHL. Yderligere en bombe forbindes med afpresningen, og flere kan være på vej, advarer politiet.

Af Flemming Emil Hansen

Da politiets bombeenhed fredag udskadeliggjorde en pakkebombe, som var blevet leveret på et apotek i Potsdam i den tyske bundesstat Brandenburg, gik spekulationerne straks i retning af et terroranslag mod det nærliggende julemarked. Siden er det lykkedes politiets efterforskere at rekonstruere en besked, som var vedlagt pakkebomben.

Budskabet var overraskende, men ikke mindre foruroligende: Ukendte gerningsmænd forsøger ved hjælp af bomber at afpresse sig til millioner af euro fra Deutsche Post datterselskabet DHL. Det meddelte Brandenburgs indenrigsminister Karl-Heinz Schröter på et pressemøde mandag, som han afholdt sammen med bundesstatens politipræsident.

Ikke den første bombe

Ikke alene var bomben, som bestod af en blikdåse, der indeholdt hundredevis af søm, batterier, ledninger og sprængstoft, særdeles farlig og kunne have skadet mange mennesker, den var heller ikke den eneste, sagde Politipræsident Hans-Jörg Mörke. En tilsvarende bombe blev i starten af november leveret af DHL til en virksomhed i Frankfurt (Oder), som ligeledes ligger i Brandenburg. Frankfurt-bomben brød i brand, da den blev åbnet, så eventuelle beskeder gik op i flammer, men politipræsidenten forklarede mandag, at beskeden i den seneste bombepakke indeholdt en henvisning til den første.

“At der vil komme flere pakker af denne type er efter efterforskernes vurdering sandsynligt,” sagde Hans-Jörg Mörke.

“Gerningsmændene tager bevidst menneskers liv og helbred med i købet,” sagde Mörke, uden at gå yderligere i detaljer med ordlyden eller pengekravet mod DHL.

Brandenburgs politi har indrettet en hotline og sat 25 mand af til at opklare sagen.

Advarer borgere mod mistænkelige pakker

Den seneste pakke blev ikke åbnet, fordi apotekets personale fandt pakken mistænkelig og tilkaldte politet. Poliets bombeeksperter uskadeliggjorde pakken med en højtryksvandstråle, men den var ikke mere ødelagt, end at beskeden, som var gemt i en såkaldt QR-kode, stadig kunne læses. Den første pakke blev afgivet til levering af DHL i Berlin, den anden i Potsdam, meddeler politiet.

Sagen kommer på det værst tænkelige tidspunkt op til jul, hvor millioner af pakker sendes med pakketjeneste på kryds og tværs af Tyskland.

Potsdams overborgmester Jann Jakobs opfordrede mandag Brandenburgs borgere til at udvise ekstra forsigtighed, hvis de i privaten eller på arbejdspladsen modtager pakker fra ukendte afsendere.