Tysk økonomi: Største vækst i seks år

De nye væksttal blev i dag fremlagt på et pressemøde i Berlin.

Det foreløbige tal for det tyske bruttonationalprodukt i 2017 viser en stigning på 2,2 pct. Det er den største stigning siden 2011, meddelte de tyske statistiske kontor, Destatis, i dag på et pressemøde i Berlin.

Den kraftige økonomiske vækst skyldes især en stigende købelyst hos forbrugerne, men også øgede investeringer i virksomhederne samt ikke mindst en rekord høj vareeksport på 1,18 billioner euro, der i de første elve måneder af 2017 steg med 6,5 pct.

Staten har også profiteret af de seneste års økonomiske vækst og de fortsatte lave renter. For fjerde år i træk har staten overskud på finanserne. I 2017 blev overskuddet på 1,2 pct. og i 2016 på 0,8 pct.

– Tysk økonomi går fra succes til succes, siger cheføkonom Andreas Rees fra Unicredit til Reuters. Som peger på, at det mest bemærkelsesværdige er, at trods store udgifter til flygtninge, så har det kun spillet en ringe rolle for statens finanser, hvilket ikke mindst skyldes, at privatsektoren har øget sin vækst betydeligt.

Ferdinan Fitchter fra det uafhængige økonomiske institut, DIW, advarer om, at væksten ikke kan blive ved med at være så gunstig, som den er lige nu, det vil en mangel på arbejdskraft sætte en stopper for.

ps