Tysk økonomi går ned i tempo

Clemens Fuest, præsident for Ifo-Instituttet i München

Den gode stemning på chefetagerne i de tyske virksomheder er ved at fordampe. Ifo-indekset er i april faldet til 102,1 fra 103,3 i marts. Forventningerne til fremtiden er også faldet. Byggeriet er undtagelsen som bevarer optimismen. Det meddeler Clemens Fuest, præsident for Ifo-Instituttet i München, i dag.

I produktionserhvervene er forretningsklimaet faldet for tredje måned i træk, men det ligger dog fortsat på et højt niveau. Forventningerne er på det laveste niveau siden august 2016. Kapacitetsudnyttelsen faldt med 0,3 pct.-point til 87,7 pct., hvilket dog er væsentligt højere end det langfristede gennemsnit på 83,6 pct.

I servicesektoren er forretningsklimaet faldet mærkbart. Den tidligere optimisme er faldet tydeligt. Vurderingen af den nuværende forretningssituation er lavere end i marts, men forblev på et højt niveau.

Inden for handelen faldt indekset for såvel grossisterne som detailhandelen. De handlende er mindre tilfredse både med deres nuværende forretningssituation og deres forventninger for de kommende måneder.

I byggeriet er indekset steget til en ny rekord. Entreprenørerne opjusterer deres forventninger mærkbart. Deres nuværende situation er uforandret i forhold til marts.

Ifo-indekset er baseret på ca. 9.000 månedlige besvarelser fra virksomheder inden for produktion, service, handel og byggeri. Virksomheder bedes om at give deres vurdering af den aktuelle forretningssituation og deres forventninger til de kommende seks måneder.

LSR