Tysk-fransk enighed om Roundup på vej

Foto: David Hawgood, licens CC BY-SA 2.0

Trods den politiske handlingslammelse i Berlin er Tyskland og Frankrig tilsyneladende blevet enige om at give Roundup tre år mere.

Af Uffe Gardel

Roundup – eller rettere indholdsstoffet glyfosat – er kun tilladt i EU frem til mindten af december, og på et møde i slutningen af oktober lykkedes det ikke at opnå enighed om en forlængelse af tilladelsen – ikke mindst fordi den tyske regering kun er et forretningsministerium og er ude af stand til at handle i sagen, fordi CDU/CSU og SPD er uenige om glyfosats fremtid.

Et nyt møde torsdag bragte heller ingen enighed: 14 lande stemte ifølge die Welt for EU-Kommissionens forslag om yderligere fem års tilladelse, og ni stemte imod. De sidste fem lande undlod at stemme, og blandt dem var Tyskland, for sådan er reglerne, når regeringens ministre ikke er enige indbyrdes.

Danmark var blandt de lande, som stemte for.

Stemmekravene er, at der skal lande med mindst 65 procent af EU’s befolkning til for at vedtage en ny tilladelse, og det er umuligt at opnå, når Tyskland undlader at stemme, og Frankrig stemmer imod. Ja-landene tæller 37 procent af EU’s befolkning, og nej-landene 32 procent.

Løsning i sigte

Alligevel er der ved at ske noget: Tyskland og Frankrig er nemlig tilsyneladende blevet enige om at forlænge glyfosat i tre år i stedet for fem år.

Det fremgår af et brev fra landbrugsminister Christian Schmidt (CDU) til EU-Kommissionen. Brevet er blevet offentliggjort på Twitter af en SPD-viceminister, som er vred over, at Schmidt handler på egen hånd uden at tale med SPD.

“Tyskland kan tilslutte sig en nytilladelse/forlængelse af tilladelsen til glyfosat for tre år. Denne stilling støttes, efter hvad jeg ved, også af regeringen for Den Franske Republik”, skriver CDU-ministeren til EU-Kommissionen.

Efter EU’s regler skal et appeludvalg nu stemme om glyphosat. Kan medlemslandene heller ikke her samlet sig om et flertal, er det op til EU-kommissionen at handle, og den kan, som den gjorde i 2016, vedtage en kortvarig administrativ forlængelse. Sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis har dog tidligere sagt, at man ikke skal regne med, at EU-Kommissionen vil påtage sig det ansvar, hvis politikerne ikke kan blive enige.

 

Dette er glyfosat:

Stoffet blev udviklet i 1950’erne, men først taget i brug i 1970’erne. Siden da er det blevet verdens mest udbredte ukrudtsmiddel. Der er tale om en kemisk forbindelse af fosfonat-gruppen, og det virker ved at blokere produktionen af bestemte aminosyrer, som planter anvender til at vokse. WHO’s kræftforskningsenhed IARC mener, at stoffet kan være kræftfremkaldende hos mennesker, men det afvises af EU’s levenedsmiddelmyndighed, EFSA.

Læs også:

Tysk dødvande kan bane vej for forbud mod Roundup