Tysk erhvervsliv leverer harsk kritik af Jamaica-sammenbrud

Tyskland vil have EU til at acceptere indeksering af børnepenge.. Foto: Poul Scheuer

Jamaica-partiernes forhandlingsfallit kan få konsekvenser for tysk erhvervsliv og økonomien, som trængende har brug for fremtidsorienterede reformer og investeringer, lød kritikken fra erhvervslivets repræsentanter mandag. 

Af Flemming Emil Hansen

Søndag aftens sammenbrud i de tyske regeringskoalitionsforhandlinger blev mødt med vrede og kritik fra erhvervslivet mandag. Med liberale FDP’s udtræden af forhandlingerne svinder nemlig ikke blot udsigten til en hurtig regeringsdannelse, der sås samtidig også usikkerhed om ventede offentlige investeringer og reformer af økonomi og arbejdsmarked.
”Det er gift for erhvervslivet,” mente formanden for håndværksforbundenes paraplyorganisation ZDF, Hans Peter Wollseifer.
”Det er fatalt, at partierne ikke var i stand til at enes om de solide kompromisser, som er nødvendige for at fremtidssikre tysk økonomi,” udtalte Wollseifer ifølge tyske Handelsblatt.

Blandt de centrale temaer, som Jamaica-partierne forgæves har forsøgt at nå til enighed om, er ikke mindst afgifts- og skattelettelser, grøn omstilling og investeringer i digitalisering og uddannelse af stor betydning for erhvervslivet.

Industrien venter på investeringer

Præsidenten for den tyske industri- og handelssammenslutning DIHK, Eric Schweitzer, betegnede ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung forhandlingssammenbrudet som en stor skuffelse.

”Der er fare for, at arbejdet med fremtidstemaer, som er vigtige for vores land, bliver alvorligt forsinket. Tyske virksomheder må muligvis indstille sig på en længere periode med usikkerhed,” sagde Schweitzer.

Det tyske økonomiske vismandsråd, Sachverständigenrat, advarede for nylig om, at industrien mangler faglært arbejdskraft og er ved at løbe tør for produktionskapacitet. Usikkerheden omkring rammebetingelserne kan få de tyske virksomheder til at udskyde nødvendige investeringer og dermed blive en alvorlig sten i skoen.

Formanden for det tyske industriforbund BDI, Dieter Kempf, kaldte mandag udviklingen ”absolut utilfredsstillende”.
Industrien står trods solid vækst står overfor store udfordringer, betonede han.

”Tyskland er nødt til at blive fremtidsparat i en fart,” sagde Kempf .

”Det kræver mere end blot en overgangsregering.”

Behersket reaktion fra aktiemarkedet

Investorerne reagerede mere afslappet på den politiske udvikling. De tyske aktier dykkede i den tidligere morgenhandel over stort set hele linjen, men henad formiddagen vendte de tidlige tab sig til et lille plus.

Klokken 13.30 var DAX indekset, der udgøres af de 30 største børsnoterede tyske virksomheder, i plus med 0,26 pct., selvom de fleste aktier stadig var beskedent i minus.

Der er i den tyske forfatning ingen endegyldig deadline for, hvor længe der må gå efter et valg, før en ny regering skal være på plads.