Tre kommentarer til SPD-landsmødet

Gløder under SPD’s aske – Süddeutsche Zeitung, Heribert Prantl

SPD har søndag givet et imponerende eksempel, en imponerende begivenhed for demokrati i et parti. De har kæmpet ihærdigt, og selvfølgelig var ikke alle indlæg blændende. Der var klodsede, klicheagtige, glatte indlæg, og også nogle, som anglede efter bifald, og nogle, som virkede klodsede, der var lidenskabelige indlæg. Det var et broget demokratisk billede. Hvornår har der sidst været en så spændende offentlig politisk diskussion? SPD har leveret det, man altid kræver: Diskussion, markering af standpunkter. Skal det nu være forkert? SPD har søndag vist, at der stadig er gløder under asken.

Dybe kløfter i SPOD – der Standard (Østrig), Birgit Baumann

Schulz har det som SPD-chef sværere (end Merkel). Gennem hans parti går en dyb kløft. SPD skal bruge år på bare halvvejs at kaste de grøfter til, som Gerhard Schröders socialreformer (Hartz IV) har efterladt. Nu må partichefen igen gribe skovlen. Tilhængerne og modstanderne af Den Store Koalition står næmrest uforsonligt over for hinanden, og temaet er blevet til et trosspørgsmål.

 

En tragisk figur – Neue Westfälische Zeitung

Martin Schulz risikerer fortsat at blive en tragisk figur i tysk politik. Hvor Gerhard Schröder som partiformand med emotionelle taler kunne før og få opbakning i egne rækker til en meget SPD-fremmed politik, kan Schulz kun komme igennem med original SPD-politik med besvær, intensiv støtte fra andre fremtrædende folk i partiet og fagbevægelsen og dygtig tilrettelæggelse af et landsmøde.