Toppolitiker måtte politibeskyttes mod tyrkisk regeringschefs vagter

Cem Özdemir. Foto: Superbass, licens CC BY-SA 4.0

En af Tysklands mest kendte og respekterede politikere, Cem Özdemir fra De Grønne, har i weekenden måttet have politibeskyttelse under den årlige Sikkerhedskonference i München.

Under konferencen, som løb fra fredag til søndag, var Özdemir indkvarteret på samme hotel som den  tyrkiske premierminister Binali Yıldırım. Det syntes tyrkerne ikke om, og de klagede over at skulle bo på hotel med en “terrorist”. Derefter satte det tyske politi Özdemir under politibeskyttelse; han blev overaldt ledsaget af tre livvagter fra politiet.

Det fortæller die Welt.

Det hele begyndte angiveligt med, at Yıldırım og hans tyrkiske livvagter rendte på Özdemir fredag aften i hotellets lobby.

“Jeg kunne se på deres ansigtsudtryk, at de ikke var glade for at se mig,” siger Özdemir til avisen.

“Man får et indtryk af hvilken aggressivitet der må må udgå fra disse usikkerehdsfolk i Tyrkiet, når de opfører sig sådan hos os,” sagde han.

Lørdag morgen opfordrede politiet Özdemir til at spise morgenmad på sit hotelværelse og undgå restauranten, men det nægtede politikeren.

Det var ellers håbet, at det tysk-tyrkiske forhold var på vej ind i roligere vande, efter at Tyrkiet fredag løslod den tyrkisk-tyske journalist Deniz Yücel efter et års varetængtsfængsel, også for terroranklager. Yıldırım har i forbindelse med sikkerhedskonferencen i et interview sagt, at Tyrkiet gerne vil samarbejde med Tyskland om bygning af kampvogne; et sådanst samrbejde vil i Tyskland kræve godkendelse fra forbundsregeringen.

Özdemir gik i januar af som formand for De Grønne. Det var ventet, at han ville være blevet udenrigsminister, hvis det var lykkedes CDU/CSU, FDP og De Grønne at blive enige om et regeringsgrundlag.

U.G.