Terrorsigtet blev radikaliseret i Tyskland

Med arrestationen tidligt tirsdag morgen af en 19-årig terrorsigtet syrer har tysk politi formentlig ikke kun afværget et terrorangreb, men også pustet nyt liv i den politiske diskussion om asylpolitik og terrorbekæmpelse.

Den 19-årige, som blev arresteret i en forstad til Schwerin, kom nemlig til Tyskland som flygtning i efteråret 2015, og han er formentlig blevet radikaliseret, mens han har opholdt sig i Tyskland.

Syreren fik i februar 2016 registreret sin asylansøgning – det var på et tidspunkt, hvor asyl-embedsmændene var ved at drukne i arbejde, så det var helt normalt, at der gik måneder fra ankomst til indleveret asylansøgning. I april 2016 fik han tidsbegrænset ophold og såkaldt subsidiær beskyttelse, altså ikke egentlig flygtningestatus. Han er åbenbart ikke i øvrigt kendt af politiet og har altså ikke tfør nu været under mistanke for radikalisering.

Det fortalte Mecklenburg-Vorpommerns indenrigsminister, Lorenz Caffier (CDU), tirsdag aften til medierne.

Kontakt til IS-tilhænger

Ifølge forbundsstatsadvokaten i Karlsruhe er syreren mistænkt for allerede konkret at have planlagt et islamistisk motiveret bombeangreb i Tyskland. Men man ved tilsyneladende ikke meget om, hvad der har fået ham til det. Man ved, at han på internettet har haft forbindelse med en IS-tilhænger. “Men vi ved ikke, hvem denne person er, og om han har bestyrket ham i hans planer,” sagde en talsmand for forbundsstatsadvokaten.

Beslutningen om at blive terrorist skal han have taget senest i juli i år, hvorefter han gik i gang med at anskaffe sig kemikalier til at fremstille sprængstof.

Indenrigsminister Thomas de Maizère sagde tirsdag, at han var “meget lettet”, og at pågribelsen var sket på det helt rigtige tidspunkt; tids nok til at forhindre “et alvorligt terrorangreb i Tyskland”, men “sent nok til at sikre beviser”.

Krav fra CSU

Men hos CSU er man ikke helt tilfreds, og selv om de første meldinger fra det bayerske parti er afdæmpede, så er de klare: Man vil drage konsekvenser af det, som er sket.

“Anholdelsen viser, at sikkerhedsmyndighederne som udgangspunkt er godt rustet i kampen mod terror. Men det er også klart, at samarbejdet mellem forbund go forbundslande om terrorbekæmpelse skal styrkes yderligere,” sagde den bayerske indenrigsminister, Joachim Herrmann (CSU), onsdag til aviserne i Funke-koncernen. Hermann var CSU’s spidskandidat ved det nylige forbundsdagsvalg.

Og præcis dét er noget, man lige nu forhandler om i forsøget på at danne en ny regering i Berlin. Efterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz skal have bedre muligheder for at samarbejde med forbundskriminalpolitiet, og med forbundslandenes politimyndigheder, fremgår det arf et papir fra forhandlingerne, der så sent som for et par dage siden slap ud til medierne.

U.G.