Strejke: Flere hundrede fly aflyst

800 start og landinger ventes berørt af strejkerne i dag.

Strejker blandt de offentlige ansatte skaber store problemer for flytrafikken i Tyskland. Flere end 600 fly er indtil nu aflyst. Også børneinstitutioner, renovation og nærtrafik er i flere byer berørt og har ført til ekstra lange køer på indfaldsveje.

Strejkerne har især ramt flytrafikken i Frankfurt, hvor 660 ud af 1437 planlagte start og landinger er aflyst. Men også lufthavnene i München, Berlin, Leipzig, Bremen og Hamborg er ramt af strejkerne.

Det er det store fagforbund for service og handel, Verdi, der står bag strejkerne. De vil med disse punktstrejker, der typisk varer en enkelt dag, lægge pres på de offentlig arbejdsgivere forud for den tredje forhandlingsrunde om fornyelsen af overenskomsten for 2,3 mio. offentlige ansatte. Verdi forlanger en lønstigning på seks procent dog mindst en forhøjelse med 200 euro pr. måned.

Det er jordpersonalet i lufthavnene der strejker, og som er medlemmer af Verdi.  Dette personale var tidligere offentligt ansatte, og selv om de er privatiseret, så forsætter de på betingelserne fra de offentlige overenskomster.

Strejkerne i lufthavnene skule slutte i dag kl. 18.00. Men indtil da forventes det, at flere end 800 fly og 90.000 passagerer vil være blevet ramt af strejkerne. Men frem til fredag ventes det, at flere byer vil blive ramt af strejker inden for børneinstitutioner, renovation og nærtrafik, og at det vil føre til ekstra lange køer på indfaldsvejene. I løbet af tirsdagen er der også planlagt en række demonstrationer rundt omkring i Tyskland

Verdis formand, Frank Bsirske, forsvarer strejkerne med, at det er nødvendigt at sende et stærkt signal til arbejdsgiverne inden tredje forhandlingsrunde, der begynder på søndag i Potsdam.

ps