SPD: Lunken opbakning fra Gabriel, hård kritik på partimøde

Sigmar Gabriel. Foto: Olaf Kosinsky

Hård debat om regeringsaftalen på SPD-delstatsmøde i Sachsen-Anhalt. Der mangler noget, sagde udenrigsminister Sigmar Gabriel (SPD) om aftalen. (OPDATERET)

Af Uffe Gardel

Allerede lørdag fik SPD-ledelsen en forsmag på, hvad der venter den, når medlemmerne skal diskutere den foreløbige koalitionsaftale med CDU og CSU.

Lørdag var der delstats-landsmøde i Sachsen-Anhalt, og her var der voldsom debat om aftalen, som mange kritiserede. Det fremgår af flere medier, ikke mindst die Zeit.

Diskussionen endte ildevarslende for den socialdemokratiske partiledelse: SPD Sachsen-Anhalt endte med at vedtage en udtalelse mod regeringsdeltagelse på grundlag af sonderingsaftalen. Den blev dog kun lige akkurat vedtaget med 52 stemmer mod 51.

SPD har reelt ingen sejrstrofæer at vise frem efter forhandlingerne; ingen af partiets hovedkrav er kommet ind i forhandlingsaftalen, hverken en fælles sygekassedækning for alle, den såkaldte borgerforsikring, eller en højere topskat for de allerhøjest lønnede.

Udenrigsminister og tidligere partiformand Sigmar Gabriel talte på mødet, som blev holdt i Harzen-byen Wernigerode, og han fremhævede tre ting som socialdemokratiske gevinster:

Man har aftalt indføre en ny ”grundpension” på ti procent over det regionale eksistensminimum for alle, som har arbejdet eller passet børn i mindst 35 år.

Desuden har man aftalt fremover at fordele sygekassebidraget ligeligt på arbejdsgivere og lønmodtagere, hvor der i dag er loft over arbejdsgiverdelen.

Og endelig nævnte Gabriel Europa-kapitlet i den foreløbige sonderingsaftale – se Centralistisk EU-udspil fra Tyskland.

Mistillid til medlemmerne

Gabriel, som er tidligere partiformand, har ikke selv været med til at forhandle koalitionsaftalen, og hans opbakning til den kun var ikke særlig helhjertet. Den er “et rigtig godt resutlat”, sagde han ganske vist, men “(d)er er en masse ting i den, som er kloge, og der er ting, som mangler.”

Den 21. januar skal et SPD-landsmøde – for hele Tyskland – godkende den foreløbige regeringsaftale, og når der engang er forhandlet et detaljeret regeringsgrundlag på plads, skal det godkendes af SPD’s medlemmer ved en urafstemning.

Også denne proces kritiserede Gabriel; det var”mistillid til sine egne græsrødder,” sagde han – selv om han altså anbefalede et ja til aftalen.

SPD-ledelsens arbejde med at overbevise medlemmerne bliver ikke lettere af, at man i CSU på det nærmeste triumferer over aftalen.

“Vi er særdeles tilfredse og har ikke brug for et landsmøde for at sige ja til denne koalition,” sagde CSU’s partiformand, Horst Seehofer, fredag.

OPDATERET: Artiklen er opdateret med oplysningen om vedtagelsen af en udtalelse mod sonderingsaftalen.

Læs også:

Den store koalition er på vej