Solo-CSU ville blive Tysklands næststørste parti

Foto: Valodnieks, licens CC BY-SA 4.0

Det politiske Tyskland er allerede i gang med overvejelserne om, hvordan landskabet vil se ud efter skilsmissen. Tirsdag kan Bild fortælle, at et selvstændsigt CSU ville blive Tysklands næststørste parti.

Af Uffe Gardel

Hvis det bayerske parti stillede op i hele Forbundsrepublikken, ville det få 18 procent af stemmerne, viser en frisk meningsmåling fra INSA for Bild.

CDU ville til gengæld synke ned på 22 procent, selv om partiet også stillede op i Bayern, hvad det jo ikke gør i dag. De to unionspartier ville dermed få 40 procent af stemmerne til sammen eller betydeligt mere, end de har i dag, hvor meningsmålingen kun giver dem 29 procent.

Et par af de seneste meningsmålinger har nemlig givet tilbagegang for CDU/CSU; vælgerne bryder sig tilsyneladende ikke om de to partiers indbyrdes strid. Men de ville åbenbart foretrække, at striden endte med skilsmisse.

Det er, ikke så overraskende, først og fremmest AfD, som ville tabe på, at CSU blev landsdækkende. AfD ligger lige nu højt i meningsmålingerne – på 15-16 procent mod 12,6 ved valget sidste år – men hvis vælgerne i hele Tyskland kunne stemme CSU, så ville mange foretrække det, og AfD ville falde til 11 procent.

Her er den samlede meningsmåling under forudsætning af, at CDU og CSU er selvstændige og begge stiller op i alle delstater:

  • CDU 22 procent
  • CSU 18 procent
  • SPD 17 procent
  • AfD 11 procent
  • De Grønne 10 procent
  • Die Linke 12 procent
  • FDP 6 procent
  • Øvrige 4 procent

Og hvilken regering ville man så kunne danne, med to stærkt migrantkritiske partier til højre – AfD og CSU – og en svækket venstrefløj? En mere højrevendt regering med CDU, CSU og FDP ville stadig ikke have flertal. Faktisk er det svært at  se, at man ville kunne danne nogen anden regering end den nuværende store koalition, og sådan en regering ville blive svær at stable på benene efter de seneste ugers begivenheder. Bare at samle CDU og CSU i en regering kunne blive vanskeligt efter et drama, hvor det ene partis formand, Angela Merkel, reelt har truet med at afsætte det andet partis formand, Horst Seehofer, som minister.

Læs også:

Politisk krise: Våbenhvile, men freden ser umulig ud