Det skal Schröder i Rosneft

Gerhard Schröder. Foto: Olaf Kosinsky, licens: CC BY-SA 3.0 DE)

Gerhard Schröder har ikke fået sin nye russiske toppost, bare fordi han er personlig ven med Putin. Det delvist statslige selskab har konkrete planer, som dets nye bestyrelsesformand skal hjælpe med.

Af Uffe Gardel

Under stor international medieopmærksomhed blev tidligere forbundskansker Gerhard Schröder valg til bestyrelsesformand for Rosneft. Mange har været forargede, især borgerlige politikere i Tyskland. Men få har spurgt, hvad Rosneft egentlig vil med Gerhard Schröder.

Rosneft er et af verdens største selskaber – det sjettestørste olie- og gasselskab ifølge Forbes. Det har den russiske stat som 50 procents aktionær, arbejder under sloganet ”For the benefit of Russia” og er internationalt t forgrenet med BP og Qatar som storaktionærer.

I december 2016 chokerede det store anglo-schweiziske råstofhandelsselskab Glencore branchen og finansverdenen ved at købe en stor aktiepost, og for en måned siden skabte Glencore et næsten lige så stort chok ved at meddele, at næsten alle aktierne vil blive solgt videre til Kina: Det privatejede CEFC China Energy vil købe 14,16 procent af aktierne i Rosneft; sælger er ud over Glencore også Qatar.

Aktiehandelen fra Schweiz til Kina er blevet opfattet som et udtryk for Ruslands og Rosnefts strategiske orientering væk fra Europa og over mod Asien. Så enkle er tingene imidlertid ikke, og det er valget af Gerhard Schröder et udtryk for.

Rosneft har nemlig planer i Europa, og dem vil man ikke have bremset af EU-sanktionerne, som forbyder långivning til selskabet.

Køber raffinaderier

”Indvalget af ​​den tidligere tyske kansler G. Schroeder i bestyrelsen for Rosneft som uafhængigt medlem vil bidrage til udviklingen af virksomhedens europæiske virksomhed og udvidelsen af dens tilstedeværelse i Europa,” skrev et russisk specialmedie for olie- og gasindustrien, Neftegaz.ru.

Rosneft gik ind på det tyske oliemarked I 2010, da det købte en række ejerandele i tyske raffinaderier af det venezuelanske statslige olieselskab PdVSA. Det drejede sig først og fremmest om en 50 procents andel i Ruhr Oel GmbH, en investering som sikrede Rosneft en flyvende start på det tyske marked.

Og nu skal der mere fart på, både i Tyskland og resten af Europa. I december sidste år annoncerede Rosneft en række yderligere opkøb af raffinaderikapacitet i Tyskland, inklusive en byttehandel med BP. Konkret fordoblede Rosneft sin ejerandel i Tysklands næststørste raffinaderi, Miro i Karlsruhe, fra 12 til 24 procent, andelen i Bayernoil blev øget til 25 procent og andelen i PCK Schwedt øget fra 35 til 54 procent. Det sidste raffinaderi er særligt interessant for rosneft; det ligger i det nordøstligste Tyskland, på grænsen til Polen, hvor den kæmpemæssige russiske Drusjba-olierørledning fra 1960’erne ender.

Schröders opgave

”Selskabet øger sin tilstedeværelse på det europæiske marked med udgangspunkt i olieraffineringen på raffinaderier i Tyskland,” skriver Rosneft i sin seneste årsrapport og remser sine nuværende ejerandele i tyske raffinaderier op: 54,17 procent i  PCK i Schwedt, 25 procent i Bayernoil og 24 procent i MIRO.  Rosneft ejer nu direkte 12 procent af den tyske raffinaderikapacitet, og Schröder vil formentlig få til opgave at bruge den som udgangspunkt for at befæste markedspositionen.

”Takket være G. Schröders anstrengelser er der allerede blevet afsluttet store handler og realiseret vigtige projekter mellem Rusland og Tyskland. Således har Schröder støttet flere energiproejkter, og takket cære hans deltagelse blev projektet til bygning af den vigtige gaspipeline North Stream realiseret,” skriver Neftegas.ru.