Siemens-division gøres klar til største tyske børsnotering nogensinde

Siemens Healthineers producerer blandt meget andet CT-scannere til hospitaler. Foto: Siemens AG

Siemens har nu endeligt besluttet at børsnotere sin healthcare-division i Frankfurt i første halvdel af 2018. Førstegangsnoteringen, der formentlig bliver den største af sin art nogensinde i Tyskland, vil gøre Siemens Healthineers til en øjeblikkelig kandidat til DAX-indekset. 

Af Flemming Emil Hansen

Siemens Healthineers, industrigigantens division for produktion af teknologi og teknisk udstyr til sundhedssektoren, vil blive børsnoteret som selvstændig enhed i foråret 2018, har industrigiganten meddelt i en pressmeddelelse. Bestyrelsen i Siemens traf onsdag endelig beslutning om, at Healthineers skal børsnoteres hos Deutsche Börse i Frankfurt, fremfor på Wall Street i USA, som er selskabets største marked og derfor også ville have været et naturligt valg.

Siemens ønsker ikke for nuværende at gå i detaljer omkring den planlagte volumen af børsnoteringen, men ifølge avisen Frankfurt Allgemeine Zeitung, som citerer interne, unavngivne kilder, er det planen i første omgang at udbyde aktier svarende til 25 pct. af selskabet.

Siemens Healthineers skønnes i øjeblikket at have en værdi af rundt regnet 40 milliarder euro, hvilket gør førstegangsnoteringen til den potentielt største i Tyskland nogensinde – og en kandidat til at blive optaget i Deutsche Börses DAX-indeks over de 30 største tyske aktier.

Rekorden for største førstegangsnotering holdes i øjeblikket af Deutsche Telekom, som i 1996 solgte en aktiepost til en værdi af 10,2 milliarder euro.

Notering skal sikre vækst

Siemens sagde, at valget blandt andet faldt på Deutsche Börse i Frankfurt, fordi børsens betydning som europæisk finanscentrum vil stige i de kommende år som følge af Brexit.

Allerede nu er storbanker og investeringsfonde begyndt at flytte forretninger fra London til Frankfurt, og den udvikling skønner Siemens vil medvirke til at styrke Frankfurts attraktivitet for finansinvestorer og som europæisk handelsplads for securities.

Hovedparten af den udbudte aktiepost vil stamme fra Siemens’ egen beholdning, mens en del vil komme fra en kapitaludvidelse, der skal give Siemens Healthineers friske midler til nye vækstinitiativer.

Ifølge Siemens vil børsnoteringen dermed sikre en højere grad af operativ fleksibilitet. Noteringen er “det næste logiske skridt for Siemens Healthineers, som vil være med til at styrke vores stærke position som ledende global leverandør af teknologi til sundhedssektoren,“ udtalte Michael Sen, bestyrelsesformand for Siemens Healthineers.

“Målet er at vokse på vedvarende og profitabel facon samtidig med, at vi aktivt er med til at forme det paradigmeskifte, der er undervejs i sundhedsindustrien,” sagde Michael Sen.

Siemens har allerede hyret en række banker til at ledsage børsnoteringen og den formelle proces med at forvandle Siemens Healthineers til et AG – et aktieselskab – er påbegyndt, meddelte selskabet.