Er Seehofer ved at jage Schulz væk – og Merkel?

Indenrigsminister Horst Seehofer (CSU). klar med en indvandringslov. Foto: Michael Lucan, licens CC-BY-SA 3.0 de

Analyse. Regeringsforhandlingerne er i gang, men de har fået en rigtig kedelig begyndelse.

Af Uffe Gardel

Så er forhandlingerne om en ny ”stor koalition” i gang; CDU, CSU og SPD mødtes søndag i en snæver kreds, og samtalerne fortsætter i denne uge.

Optakten har været præget af krigeriske signaler fra CSU: Det bayerske parti holdt op til weekenden lukket gruppemøde – Klausurtagung – med stort bulder og brag; man vedtog et meget skarpt formuleret papir om indvandring og havde den ungarske ministerpræsident Orban med som gæstetaler.

”Året 2015 må ikke gentages”, hedder det i papiret, som gentager kravet om en overgrænse på netto 200.000 nye asylbevillinger pr. år – 200.000 efter fradrag af hjemsendte og frivilligt udrejste. Subsidiært beskyttede – det er især syriske krigsflygtninge – skal fortsat ikke have ret til familiesammenføring. Nye asylsøgere skal opholde sig i særlige modtagelsescentre. Listen over ”sikre lande” skal udvides, i første omgang med Maghreb-landene. Der skal gøres mere for at opklare asylsøgeres identitet og alder, for eksempel ved at kræve mobiltelefoner udleveret.

Et påskud for at gå

Flere af disse krav er umiddelbart uspiselige for SPD, og overgrænsekravet vil heller ikke CDU acceptere.

Samtidig skal man være opmærksom på hvor begrænsede, SPD’s motiver til at indgå i en ny stor koalition i virkeligheden er. Dels er partiet fortsat bange for at blive ”ligget ihjel” i en ny koalition med Merkel, altså at tabe endnu flere stemmer på det, og dels vil et SPD-nej til en stor koalition formentlig forkorte Merkels politiske karriere en del. Præsident Steinmeier er ikke umiddelbart til sinds at udskrive nyvalg, og en mindretalsregering er en mulighed Merkel har afvist så ihærdigt, at det ikke nødvendigvis bliver hende, som skal lede den, hvis den bliver nødvendig.

En analyse i die Zeit argumenterer ganske vist for, at man ikke skal tage CSU’s buldren og bragen så tungt; partiet ved, at det vil tage sig dårligt ud i dets konservative vælgeres øjne, hvis det er årsagen til, at forhandlingerne bryder sammen. Avisen peger på, at Seehofer, som leder forhandlingerne i Berlin, holder lav profil og overlader de grove meldinger til gruppeformanden i Forbundsdagen, Alexander Dobrindt. Og når Seeofer endelig siger noget, formulerer han sig rundere end for en måned siden.

Det er alt sammen muligt. Men hvis SPD vil vride sig løs af den store koalition, så har CSU netop leveret verdens bedste påskud for at gøre det.