Så er strejkerne i gang

Bl.a.. bilproducenten Porsche blev ramt af IG Metalls strejker

Med strejker over hele landet lægger fagforbundet IG Metall massivt pres på arbejdsgiverne forud for forhandlingerne om en ny overenskomst, der genoptages torsdag. I går nedlagde ca. 8.000 metalarbejdere arbejdet og i dag ventes lige så mange strejker.

Siden overenskomsten udløb den 31. december er en række virksomheder blevet ramt af de såkaldte punktstrejker, hvor medarbejderne nedlægger arbejdet i nogle timer eller en hel dag. I går gik det bl.a. ud over Porsche og Bosch og Bombardier. I dag fortsætter strejkerne i Nordrhein-Westfalen, hvor der er planlagt 140 aktioner. Også i Sachsen-Anhalt, Berlin og Baden-Württemberg er der planlagt en række strejkeaktioner.

IG Metall’s formand, Jörg Hofmann, truer med at intensivere og udvide strejkerne, hvis ikke arbejdsgiverne er parate til at indgå en aftale, når de mødes torsdag. IG Metall kræver en lønforhøjelse på 6 pct. i en 12 måneders periode, mens arbejdsgiver har tilbudt 2 pct. over 15 måneder plus et engangsbeløb på 200 euro.

Også når det gælder temaet arbejdstid er arbejdsgiverne og lønmodtagerne på kollisionskurs. IG Metall kræver en individuel ret til en midlertidig arbejdstidsnedsættelse til 28 timer med kompensation for medarbejdere med børn. Omvendt kræver arbejdsgiverne bedre mulighed for at forlænge arbejdstiden ud over de overenskomstpligtige 35 timer.

ps