Rekordhøj tysk eksport og produktion

Erhvervsministeriet forlægger forårs-prognosen. Foto Poul Scheuer

Alt tyder på, at 2017 bliver et nyt rekordår for Tysklands eksport. I november steg eksporten med 4,1 pct. i forhold til måneden før. Det er den højeste månedsstigning i tre år, meddeler det tyske statistiske bureau, Destatis. I forhold til november 2016 steg eksporten endog med 8,2 pct.

I de første elve måneder af 2017 eksporterede de tyske virksomheder ifølge Destatis varer for 1,18 billioner euro. I samme periode året før var eksporten 1,1 billioner euro. Den samlede eksport i 2016 var for tredje år rekordhøj, og nu tyder novembertallene på, at 2017 vil slå ny rekord.

Importen steg med 8,3 pct. i forhold til november 2016. Overskuddet på handelsbalancen i november var 23,7 mia. euro.mod 22 mia. euro i november 2016. Det stigende overskud har forstærket kritikken af Tysklands meget store handelsoverskud, og at landet burde investere mere i at øge importen.

Også produktionen steg kraftigt i november med 3,4 pct. i forhold til oktober. Det er den største stigning i mere end otte år, oplyser det tyske erhvervsministerium. Især steg produktionen af investeringsgoder som maskiner, anlæg og køretøjer.

 ps