De Grønne til CSU: Er De gået fra forstanden?

Angela Merkel. Foto: Tobias Koch, licens: Open source

Meget hård kritik af CSU fra partierne i Forbundsdagen. Merkel var kampberedt, men ukonkret i sin regeringserklæring.

Kan Angela Merkel ikke trøste sig med andet, kan hun i hvert fald konstatere, at i slagsmålet mellem hende og CSU er det hende, sympatien fra det politiske Tyskland retter sig mod. I debatten efter hendes regeringserklæring i Forbundsdagen torsdag formiddag var kritikken af CSU fra andre partier eksempelløst hård, også fra det i stigende krad asylkritiske FDP.

“CSU har gjort Tyskland sårbar for afpresning,” sagde således FDP’s partileder, Christian Lindner, som karakteriserede regeringen som præget af “trusler, ultimata og undergangsstemning” – og det var så altså ord fra et parti, som faktisk er enig med CSU i sagens substans.

Det er De Grønne ikke, men partiet står i en nøgleposition som muligt nyt regeringsparti og forhandlede for kun et halvt år siden regeringsdeltagelse med CDU og CSU. Også herfra var kritikken nådesløs mod CSU:

“Sig mig, er De gået fra forstanden? Europa som showdown, hvor er vi dog henne?”, sagde De Grønnes gruppeformand, Katrin Göring-Eckardt, til sin kollega fra CSU, Alexander Dobrindt, som måtte tage imod tæskene alene; Horst Seehofer var ikke i mødesalen.

Hun beskyldte direkte CSU for at sætte landets og Europas fremtid på spil kun for et personligt opgørs skyld.

“For Dem handler det om at få Merkel væk. (De ønsker) et land med egoisme, afgrænsning, uden sammenhold.”

Merkels egen tale var kampberedt og retorisk tung, men uden meget konkret indhold. Asylspørgsmålet var ifølge hende et af flere problemer for EU, men ét, som kan blive “skæbnesvangert” for unionen. Og hun nedtonede udtrykkeligt forventningerne til topmødet. I spørgsmålet om “sekundærmigration” – at asylsøgere for eksempel rejser videre til Tyskland efter at være blevet registreret i Italien – sagde hun, at der vil være meget arbejde at gøre efter topmødet, og at topmødet ikke kommer til at beslutte et fælles asylsystem.

I en status på migrantkrisen stod hun fast på, at det var rigtigt at åbne de tyske grænser i 2015, og  hun nævnte, at antallet af migranter over Middelhavet siden da er gået meget kraftigt tilbage – ifølge hende takket være ikke mindst aftalen med Tyrkiet og udbygningen af Frontex, EU’s grænsemyndighed.

U.G.

 

 

Læs også:

Slutter Merkels tid i næste uge?