Regeringen kritiserer kinesiske fyringsplaner

Foto: LHL1, licens CC BY-SA 4.0

Regeringen kalder kinesiske ejet virksomheds ledelse til samtale efter planer om at fyre 1.300 tyske ansatte og lukke en traditionsrig fabrik for elpærer.

Af Uffe Gardel

Der gik ikke mere end et halvt år, fra kinesiske investorer købte Osrams elpære-fabrikker, og til hammeren faldt i form af massefyringer og nedlæggelser. Det er ikke den bedste reklame for udenlandske investeringer, og nu går forbundsregeringen ind i sagen og foreholder kineserne deres pligt til at udvise socialt ansvar.

Statssekretær Matthias Machnig fra Økonomiministeriet har holdt møder med både fagforbundet IG Metall og repræsentanter for de ansatte, såvel som med de socialdemokratiske forbundsdagsmedlemmer  Bernd Westphal ogUlrike Bahr, og efter mødet gjordeMachnig det klart, at forbundsregeringen forventer bedre opførsel fra kineserne:

“Vi er enige om, at man må lede efter holdbare løsninger for de ansatte og for produktionsstederne. Det har Ledvance pligt til. Jeg vil indbyde Ledvances ledelse til en samtale i Berlin,” sagde Machnig. Han er oprindeligt SPD-politiker, men er i det SPD-ledede ministerium ansat som embedsmand; han er ikke såkaldt parlamentarisk statssekretær eller viceminister.

Fra Bernd Westphal var tonen endnu skarpere:

” De kinesiske investorer har et socialt ansvar for deres ansatte i Tyskland. Som SPD’s ordfører for økonomi og energi forventer jeg, at Ledvance lever op til sit ansvar og udvikler beskæftigelsesmuligheder for produktionsstederne.”

Slut for 1.300 ansatte

Ledvance blev udskilt fra Osram som selvstændig virksomhed i sommeren 2016 under ledelse af danskeren Jes Munk Hansen; den består af Osrams produktion af elpærer, halogenlamper og lignende og har 9.000 ansatte, heraf 2.300 i Tyskland.

I marts 2017 blev Ledvance overtaget af et kinesisk konsortium bestående af den private LED-producent MLS, den private investeringsfond IDG Capital samt den statslige investeringsfond Yiwu. Jews Munk Hansen var dengang meget optimistisk:

“Salget er en stor mulighed,” sagde han, med henvisning til MLS’ ekspertise i LED-belysning.

“Hvis vi havde fortsat som hidtil, havde man kunne regne ud, hvornår det var slut.”

Slut er det dog alligevel for en meget stor del af virksomheden, for de nye ejere vil nedlægge 1.300 ud af 2.300 arbejdspladser i Tyskland. Den store fabrik i Augsburg, Bayern, som har produceret glødelamper i over 100 år, skal helt nedlægges, og det samme skal fabrikken i Berlin.