Tyskland går til valgurnerne den 24. september. Bogen Reformerne, der ændrede Tyskland – Forbillede eller skræmmeeksempel, stiller skarpt på de tyske reformers virkning, udbredelse og indflydelse på tysk politik.

Reformerne kostede Gerhard Schröder, hans politiske karriere og banede vej for Tysklands første kvindelige Kansler, Angela Merkel. Med sig i faldet rev Schröder sit parti, Socialdemokratiet, SPD, der blev stærkt splittet og svækket og oplevede et styrtdyk i medlemsskaren og i antal stemmer. En nedtur, som partiet endnu ikke har overvundet.

Reformerne førte også til en yderligere svækkelse af fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne og til et langt mere liberaliseret arbejdsmarked, hvor over halvdelen af de ansatte i den private sektor ikke er dækket af en overenskomst.

Et årti efter reformerne er Tysklands økonomiske image som “Europas syge Mand” skiftet. Tyskland er kommet igennem den økonomiske krise stort set uden skrammer og med en bedre økonomi i dag end før krisen. Hvad er hemmeligheden? Skyldes det Hartz-reformerne? Indførelsen af Euroen? Eller noget helt andet? Det vil denne bog forhåbentlig være med til at give svar på.

Om forfatteren

Poul Scheuer er uddannet journalist og har bl.a. arbejdet på Dagbladet Børsen, været erhvervsredaktør på Berlingske, kommunikationsdirektør i Dansk Industri og fra 2012 til 2015 fulgt det tyske arbejdsmarked tæt som arbejdsmarkedsråd på den danske ambassade i Berlin.

Reformerne, der ændrede Tyskland – Forbillede eller skræmmeeksempel. Gyldendal Business GyldendalBusiness.dk