Presset vokser på Angela Merkel for at gå helt af

Angela Merkel. Foto: Michael Lucan, licens CC-BY-SA 3.0

To døgn efter at Angela Merkel bebudede at gå af som partiformand, er feltet åbent. Men flere prøver at presse hende helt ud.

Af Uffe Gardel

Det er lidt tidligt at gøre status; der er kun gået godt to døgn, siden Angela Merkel overraskede alle ved nøgternt at meddele, at hun går af som partiformand – men ikke som kansler.

Nu vokser presset på hende for at gå helt af, altså også opgive kanslerposten. Den kontrollerede proces, hun mente at sætte i gang mandag, er dermed allerede onsdag ved at løbe ud af kontrol. Først og fremmest har Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Armin Laschet ladet forstå, at han muligvis gerne vil stille op – men kun hvis han også kan blive kansler.

Laschet, som er en af CDU’s næstformænd, skaffede sig yderligere respekt ved sidste år at fravriste socialdemokraterne magten i Tysklands folkerigeste forbundsland, Nordrhein-Westfalen. Laschet har været tippet som sikker kandidat, men mandag sagde han kun, at han ikke havde bestemt sig for, om han ville stille op. Onsdag morgen kunne tyske medier så fortælle, at Laschet ikke “lige nu” ville stille op, og han skulle internt i partiet have henvist til Merkels beslutning om at dele formandsposten og kanslerposten; Laschet ville ikke opgive popsten som ministerpræsident for blot at blive partiformand.

Laschet leder i sit forbundsland en koalition med FDP og anses ikke for nogen ven af den “st koalition” med socialdemokraterne. Og en deltager i et internt telefonmøde i partiet kunne fortælle – ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung – at Laschet ville overveje at stille op, “hvis der opstod en anden konstellation i Berlin,  eller chance for et nyt politisk projekt.”

Og det projekt kan være på vej: Formanden for FDP, Christian Lindner, sagde tirsdag, at han er parat til at genoptage samtalerne om en “Jamaica-koalition” mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne, hvis Merkel går af. Det var netop Lindner, som sidste år forlod forhandlingerne om sådan en koalition.

Som var det koordineret med Lindner, har en af CSU’s tungeste folk, gruppeformanden Alexander Dobrindt, sagt, at det var Merkels skyld, at Jamaica-forhandlingerne slog fejl; ikke Lindners og FDP’s.

Lige nu er der faktisk kun tre, som åbent har sagt, at de stiller op som ny CDU-formand: partisekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, der tilhører centrum i CDU, og sundhedsminister Jens Spahn og tidligere gruppeformand Friedrich Merz, som begge  befinder sig et sted på partiets højrefløj.

Læs også:

Angela Merkels sidste tid er begyndt