Politikere kritiserer konfliktkurs med Rusland

Foto: Pavel Kazachkov, licens CC BY 2.0

Der er ikke fuldkommen enighed i det politiske landskab om, hvorvidt det er en god idé at deltage i masse-udvisningen af russiske diplomater.

Af Uffe Gardel

Den tyske regering har lagt sig helt på linje med den britiske i sagen om giftattentatet i Salisbury, men uden for regeringen høres flere kritiske stemmer, ikke kun fra det traditionelt russiskvenlige die Linke, og også fra regeringspartiernes rækker.

Tidligere miljøminister Jürgen Trittin (De Grønne) er således meget skeptisk over for de omfattende udvisninger af russiske diplomater, som 14 EU-lande samt USA, Canada og Australien har besluttet at gennemføre. Han kalder det “letsindigt, at man uden holdbare beviser og kun på grundlag af indicier optræder sådan mod rusland og snubler ind i en ny kold Krig” udtalelserne indgår i et interview med Redaktionsnetzwerk Deutschland.

De Grønne er ikke traditionelt russisk-venlige; faktisk er partiets vælgere blandt dem, som er mest skeptisk over for det russiske styre (se artiklen i bunden af denne side), og Jürgen Trittin talte i valgkampen sidste efterår for at bevare sanktionerne mod Rusland. Trittin er medlem af Forbundsdagens udenrigsudvalg for forland for den tysk-russiske parlamentarikergruppe, et uformelt organ for samarbejde mellem forbundsdagsmedlemmer og russiske parlamentarikere.

Fra SPD er tidligere EU-kommissær Günter Verheugen kritisk.

“Argumentationen i tilfældet Skripal minder mig lidt om en domsafsigelse efter mottoet “Man kunne ikke påvise den anklages skyld, men man kunne tiltro ham skylden”,” siger han til Augsburger Allgemeine Zeitung. Verheugen mener, at sanktioner bør være faktabaserede og ikke bygge på formodninger.

Endelig er der kritik fra en af næstformændene for SPD’s forbundsdagsgruppe – der er i alt syv næstformænd – Rolf Mützenich, som kalder udvisningerne “overilede”. De “lever ikke op til de politiske kriterier, som bør anlægges på giftattentatet mod Skripal,” siger han til die Welt.

Læs også:

Flertallet af tyskerne ønsker tilnærmelse til Rusland