Opbremsning i tysk detailhandel i oktober

Foto: Zalando SE

Den tyske detailhandel noterede efter syv måneders ubrudt vækst et markant fald i omsætningen i oktober måned, først og fremmest på grund af dalende salg af tøj og sko, sagde det tyske statistikkontor Destatis torsdag.

Renset for inflation sank detailhandlens omsætning med 1,4 pct. i forhold til oktober 2016. Det er første gang siden februar måned, at detailhandlen skrumper. I årets første ti måneder akkumuleret er detailhandlens omsætning derfor stadigvæk steget med 2,4 pct. trods dykket i oktober, sagde Destatis. I september måned alene var væksten på hele 4,1 pct. sammenlignet med året før.

En del af forklaringen på den sløjere oktober-omsætning skal findes i, at måneden kun havde 24 handelsdage, en færre end oktober 2016. Det rækker dog langtfra til at forklare faldet i omsætning af tøj og sko, som var på hele 11,4 pct. på årsbasis. Også omsætningen i landets varehuse og indkøbscentre dykkede markant, med 3,4 pct., sammenlignet med oktober 2016. Som et af de eneste segmenter noterede internethandlen fortsat vækst i oktober, dog kun på beskedne 0,6 pct..

Sammenlignet med september måned faldt detailhandlens omsætning med 1,2 pct. i oktober, sagde Destatis.

Regnes inflationen med steg omsætningen i oktober med 0,3 pct. på årsbasis, og faldt 1 pct. i forhold til måneden før, meddelte statistikkontoret.

feh