Nyt opsving i tysk militæreksport til Saudi-Arabien

Leopard 2A5. Foto: U.S. Army photo by Sgt. Brandon Anderson, public domain

Den tyske eksport til Saudi-Arabien af militært udstyr er i fremgang: I tredje kvartal 2017 har regeringen tilladt eksport for knap 148 millioner euro til landet.

I alt i 2016 blev der tilladt rustningseksport til Saudi-Arabien for næsten 530 millioner euro. Det hører med i billedet, at eksport dækker over enhver form for militært udstyr, også for eksempel lastbiler, også altså ikke kun våben.

Tallene fremgår af et skriftligt svar fra økonomiministeriet til die Linke-parlamentsmedlemmet Stefan Liebich, som endnu ikke er lagt på Forbundsdagens website, men som Süddeutsche Zeitung tirsdag kan referere.

Ifølge den britiske NGO Campaign Against Arms Trade har den tyske våbeneksport til Saudi-Arabien, målt på udstedte eksportlicenser, været svingende de senere år, men stiger nu.

I 2012 blev der udstedt licenser for 1.237 millioner euro, i 2013 361 millioner euro, i 2014 209 millioner euro og i 2015 270 millioner euro. Det tal er så ifølge Süddeutsche blevet næsten fordoblet i 2016.

Sidste gang der var offentlig omtale af militæreksporten, i sommeren 2017, krævede et af De Grønnes parlamentsmedlemmer stop for våbeneksport til Saudi-Arabien.

“Regeringen udskyder strengere regler for militær eksport til efter valget, men bliver uden skrupler ved med at nikke ja til yderligere eksportaftaler med Saudi-Arabien. Den, der tillader våben til et grusomt regime, som undertrykker sin egen befolkning og begår krigsforbrydelser i Yemen, bringer sikkerheden og menneskerettighederne i fare,” sagde dengang De Grønnes Agnieszka Brugger.