Nu kommer kritikken mod Merkel også indefra

Thomas Strobl. Foto: Sven Mandel, licens CC BY-SA 4.0

Tung CDU-politiker går med i presset mod Merkel.

Torsdag afgiver Angela Merkel en regeringserklæring i Forbundsdagen i Berlin; derefter rejser hun til topmøde med de øvrige EU-lande for at diskutere asylpolitik.

Hun gør det på en baggrund af, at det bayerske søsterparti CSU har lagt historisk hårdt pres på hende: partiets formand, den tyske indenrigsminister Horst Seehofer truer med på egen hånd at begynde at afvise asylsøgere på grænsen, hvis de er registreret i andre EU-lande, hvis ikke Merkel kommer tilbage fra EU med en tilfredsstillende aftale. Men presset er hidtil kun kommet fra CSU.

Nu melder en af CDU’s fem næstformænd sig i koret af kritikere. Det er lederen af CDU i Baden-Württemberg, Thomas Strobl. I et brev til Merkel opfordrer han hende indtrængende til at få gennemført en “holdbar reform” af EU’s asylpolitik.

Anledningen er ganske konkret: En nigeriansk familie blev i marts sendte tilbage til Frankrig, fordi familien allerede havde søgt asyl dér. Senere tog familien tilbage til Tyskland, hvad der var let, fordi der kun er stikprøvekontrol ved grænsen. Og nu vil Frankrig ikke uden videre tage imod familien igen, selv om det egentlig er, hvad EU’s såkaldte Dublin-regler kræver: Asylsøgere skal asylbehandles i det EU-land, hvor de første gang søger asyl.

“Det er ikke acceptabelt, at derefter en fra først til sidst gennemekserceret Dublin-proces, hvori Frankrigs ansvar allerede er blevet fastslået, nu skal til at løbe endnu en proces,” skriver han i brevet til Merkel, som Frankfurter Allgemeine Zeitung torsdag kan citere fra.

Strobl er indenrigsminister i forbundslandet Baden-Württemberg, hvor han også er formand for partiet. Man skal dog ikke overdrive betydningen af hans kritik; hans prestige i partiet er ikke voldsomt stor, efter at CDU i Baden-Württemberg har lidt to valgnederlag i træk og mistet en mangeårig CDU-bastion til De Grønne, som i dag leder regeringen med CDU som juniorpartner.

Strobl er også kendt for i asylspørgsmål at ligge til højre for den øvrige CDU-ledelse, og han har før kritiseret partiets politik på området offentligt. Men hans nye kritik kommer på et særdeles følsomt tidspunkt for Merkel.

U.G.