Medie: Tysk bilindustri i kæmpekartel

Tysklands tre store bilproducenter har siden 1990’erne indgået i et storstilet kartelsamarbejde. Kartellet er blevet afsløret, fordi VW- koncernen og Mercedes-procuenten Daimler har tilstået over for konkurrencemyndigheden.

Det skriver nyehdsmagasinet der Spiegel i sin kommende udgave.

De tre store bilkoncerner VW, Daimler og BMW har på hemmelige møder aftalt detaljer om teknik, omkostninger og leverandører. Selv håndteringen af diselbilers forurening er blevet aftalt på møderne, der skal have omfattet 200 medarbejdere i de tre koncerner.

Handelsblatt vurderer, at der kan være tale om verdenshistoriens største kartel nogensinde.

Konkret skal koncernerne allerede fra 2006 have aftalt hvor store tanke, man måtte bruge til AdBlue, et klæbrigt tilsætningsstof, der anvendes til at mindske forureningen fra dieselmotorer. Bilejerne kan ikke selv fylde tankene; det sker ved de regelmæssige serviceeftersyn. Og bilkoncernen har aftalt at holde tankstørrelsen på et minimum., Så tankene er i nogle tilfælde faktisk for små, hvilket man ifølge Handelsblatt hos Audi simpelt hen skal have klaret ved at mindske mængden af AdBlue, som tilsættes motoren under kørslen.

Bilkoncernerne skal også have truffet aftaler om valg af leverandører og priser på komponenter fra underleverandører.

U.G.