Kina vil ikke have Tysklands plasticaffald

Foto: Fruggo / Wikimedia Commons

Nye kinesiske regler for affaldsimport skaber bekymring i Tyskland, som hidtil har eksporteret store mængder plasticaffald til Kina.

Det skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung fredag.

“Hvis Kina lukker i, så forsvinder en vigtig del af finansieringen for genanvendelsessystemet,” siger  Handelsverband Deutschland, den tyske brancheforening for detailhandel, og andre eksperter er enige i, at omkostningerne til at håndtere affald vil stige.

Hidtil har Europa kunnet sælge store mænger affald, især plasticaffald, til Kina, som har genanvendt det. Men siden nytår har Kina forbudt det meste af denne trafik, og de resterende dele er i fare, for til marts bliver der indført skærpede kvalitetskrav til import af sorteret affald; Kina ønsker nemlig selv at opbygge et genanvendelsessystem.

Også i andre dele af Europa skaber det kinesiske forbud problemer. Således har britiske medier berettet, hvordan affaldet begynder at hobe sig op på forbrændingsanlæggene, hvor det skal destrueres i stedet for at eksporteres.

Tyskland er et af de lande i verden, som producerer mest plasticaffald pr. indbygger – 37,4 kg mod 33,2 kg i Danmark. Det er dog også et af de lande, som genanvender mest, idet 49 procent af plasticaffaldet genanvendes mod kun 30 procent i Danmark. En ny tysk affaldslov skal fra næste år øge genanvendelsesgraden i Tyskland; se Tysklandheute.dk’s omtale nedenfor.

U.G.

 

Læs også:

Mistanke om storsvindel med affald