Kaotisk ledelse i SPD

Martin Schulz. afstår fra posten som udenrigsmininster. Foto: Olaf Kosinsky, licens CC BY-SA 3.0

Af Poul Scheuer

En uskøn kamp om topposterne i SPD får nu den nuværende formand Martin Schulz til at opgive at blive udenrigsminister. Det kommer oven på, at han i onsdags meddelte, at han ville gå af som formand, når afstemningen blandt partimedlemmerne om den nye regeringsaftale var overstået.

Matin Schulz afslag kommer i kølvandet på en skarp kritik fra den nuværende udenrigsminister Sigmar Gabriel, der beskylder Schulz for at bryde et løfte om at Gabriel kunne fortsætte som udenrigsminister i fald, der blev dannet en ny koalitionsregering. Ifølge flere medier, så blev Schulz presset af partitoppen til at afslå udenrigsministerposten. Ledelsen frygtede, at personstriden ville få negativ indvirkning på den kommende partiafstemning.

Der er endnu ingen melding om Gabriel så fortsætter som udenrigsminister, eller om en helt anden person skal beklæde posten, ej heller om hvilken rolle Martin Schulz skal spille fremover. Sigmar Gabriel har dog inden Martin Schulz annoncerede, at han vil afstå fra posten som udenrigsminister, klart tilkendegivet, at han gerne vil fortsætte som udenrigsminister.

Martin Schulz siger om sin beslutning, at han nu håber, at diskussionen om personer nu er slut. Det forbliver nok kun et håb.

Merkel SPD’s onde ånd

Ledelsessituationen i SPD i dag minder i uhyggelig grad om situationen, da Gerhard Schröder i 2005 tabte valget og kanslerposten til Angela Merkel. I kaosset efter Schröders tilbagetræden var der i flere år kamp om formandsposten, og i en periode fik man ny formand næsten hvert år. Fra 2004 og frem til 2008 skiftede man formand fem gange indtil Sigmar Gabriel blev formand i 2009 – en post han beholdt indtil han i januar 2017 overtalte Martin Schulz til at vende hjem fra Bruxelles for at overtage formandsposten og blive partiets kanslerkandidat.

Men det er ikke kun formandsposten, der har givet anledning til intern uro i partiet. Det samme har været tilfældet med valg af kanslerkandidat. Også på denne post har der ved hvert valg siden 2005 været udpeget en ny kandidat. I 2009 var det den nuværende præsident, Frank-Walter Steinmeier, der måtte indkassere et svidende nederlag til Angela Merkel, og i 2013 var det Peer Steinbrück, der led samme skæbne, og endnu være gik det Martin Schulz i 2017, der formentlig nu bliver en parentes i SPD’s historie.