Kæmpe hackerangreb, men kun én, ganske ung, gerningsmand

Grafik: Eric Fischer, licens CC BY 2.0

Næsten 1.000 kendte tyskere ser ud til at være ramt. Politiet har kun én mistænkt, en 20-årig mand.

Af Uffe Gardel

Her på Tysklandheute har vi ikke skrevet om selve hackerangrebet; det har etablerede medier gjort så glimrende, for eksempel Berlingske og Politiken. Men vi vil gerne følge op, for det gør de andre ikke.

Og de to opfølgende nyheder er, at angrebet er meget større end antaget, og langt mindre professionelt end antaget.

Hvor man i første omgang troede at højst et par hundrede mennesker var berørt, så står det nu klart, at mindst 994 mennesker, heriblandt 398 forbundsdagsmedlemmer, har fået private oplysninger offentliggjort – mobilnumre, kreditkortoplysninger, mail- og chatudvekslinger på nettet og andet. De Grønnes medformand, Björn Habeck, har fået hele samtaler med sine børn lagt ud, og selv nogle af Merkels korrespondancer er blevet hacket.

“Det her var ikke én eller to fyre, som sad i en kælder over pizzas og cola.Det må have været en større struktur,” siger Julian Reichelt, en undersøgende journalist, til netmediet Steingarts Morning Briefing.

Men det var måske slet ikke nogen stor struktur, der stod bag. Forbundskriminalpolitiet ransagede søndag en 20-årig mands bopæl i Heilbronn og anholdt ham, og han har straks indvilliget i at samarbejde. En talsmand for politiet fortalte tirsdag, at manden nu er løsladt igen; han hævder at have arbejdet alene, og politiet har ikke noget grundlag for at sige, at der har været medskyldige.

Også Forfatningsbeskyttelsesmyndigheden BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz) og IT-sikkerhedsmyndigheden BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) er koblet på efterforskningen.

Den 19-årige er ganske vist meget ferm med en computer, men han har ifølge politiet ingen særlig IT-uddannelse. Han har handlet, som han gjorde, fordi han var vred over forskellige offentlige udtalelser fra dem, han hackede, og ifølge politiet udviser han “en klar fortrydelses-reaktion”.

Så enkelt er det åbenbart: Det tyske politiske og offentlige liv blev i nogle dage sat på den anden ende, ikke af snedige kriminelle, ikke af udenlandske IT-sabotører – men af en ung mand, som var vred på nogle politikere.