Jobgaranti vinder frem i bilindustrien

Højrekræfter er nu i SU hos Mercedes. Foto: Daimler AG

Den tyske bilindustris omstilling til at producere flere el-biler har skabt frygt blandt medarbejderne for at miste deres job. Det har fået flere samarbejdsudvalg til at forlange jobgaranti og krav om, at netop deres arbejdsplads skal være hjemsted for produktionen af el-biler.

Nu melder Audi-koncernen, at den vil investere i et nyt produktionsanlæg på virksomhedens fabrik i Ingolstadt til produktion af to nye SUV el-biler-modeller fra 2021, og at man i 2025 vil producere 20 modeller, der benytter helt eller delvist el som brændstof.

I den forbindelse har man efter lange forhandlinger med medarbejderne indgået en aftale om jobgaranti frem til 2025. Det er en aftale på linje med den, søstervirksomheden VW har indgået med deres medarbejdere, som ligeledes løber til 2025.

Jobgaranti har også bredt sig til andre bilproducenter. Daimler-koncernen, der bl.a. producere Mercedes, har i forbindelse med opdeling af koncernen i tre enheder indgået en aftale med medarbejderne om en jobgaranti helt frem til 2030. Jobgarantien hos Opel løber foreløbigt kun frem til udgangen af 2018.

ps