Intet krav på kvindelig tiltale

Bundesgerichthof Karsruhe (tidligere Erbgroßherzogliches Palais). Foto: ComQuat, licens CC BY-SA 3.0

Få i Danmark siger længere “lærerinde” eller “skuespillerinde”, og ingen virksomheder kunne drømme om at skrive “kære kunder og kundinder”.

Sådan er det ikke i Tyskland, men selv her er udviklingen i gang med at udslette de særlige kvindelige former. Nu har Bundesgerichtshof i Karsruhe, Tysklands Højesteret, slået fast, at den udvikling skam gerne må fortsætte; ingen har krav på kønsbestemte tiltaleformer.

Sagen var rejst af Marlies Krämer, en 80-årig pensionist fra Saarbrücken, som var utilfreds med, at den lokale sparekasse kun om- og tiltalte kunderne som “Kunden” og”Kontoinhabern”; ikke som  “Kundinnen” og”Kontoinhaberinnen”. Det var diskriminerende, mente hun; ” det er min forfatningsmæssige legitime ret at blive anerkendt som kvinde på skrift og i tale,” sagde hun.

 

Sparkasse Saarbrücken og dens brancheorganisation, Deutsche Sparkassen- und Giroverband, henviste til, at man bare brugte “generisk maskulinum”, altså mandlige former i kønsneutral betydning. Subsidært henviste sparekassen til, at der jo også nu findes et “tredje køn”; for få måneder siden bestemte Forbundsforfatningsdomstolen, at der fremover skal være mulighed for at lade sig registrere med et “tredje køn” ud over “mand” eller “kvinde”; dette skal være gennemført ved udgangen af 2018.

Nu har Højesteret så afgjort til fordel for generisk maskulinum; den mandlige tiltale udgør ingen diskrimination, siger retten.

Marlies Krämer vil nu prøve at indbringe sagen for Forbundsforfatningsdomstolen.

U.G.