Højrenationalist fra Holsten tæt på formandspost i AfD

Doris von Sayn-Wittgenstein, valgplakat

Den ekstreme højrefløj udgør halvdelen af AfD, viste weekendens landsmøde i partiet. En formandskandidat samlede 49 procent af stemmerne efter at have talt om patriotisme og tysk samling.

Af Uffe Gardel

En politiker fra det yderste nationalistiske højre var tæt på at erobre posten som den ene af AfD’s to formænd, da partiet i weekenden holdt landsmøde.

Det dejer sig om Doris von Sayn-Wittgenstein, en 63-årig advokat fra Plön i Holsten, som samtidig er leder af AfD i forbundslandet Schleswig-Holstein. I sin præsentationstale til landsmødet blev hun flere afbrudt af voldsomme klapsalver, for eksempel da hun roste partiet for at have slået ind på “en mere patriotisk retning”. Senere opfordrede hun partiet til at stå sammen på tværs af fraktioner med følgende opråb: “Vi tyskere har altid været stærke, når vi var enige”.

Endelig manglede der heller ikke en russisk-venlig udtalelse: “Vi må nå til en forståelse med Rusland efter den bismarckske maksime,” sagde Sayn-Wittgenstein og udløste endnu en storm af bifald.

Kommentatorer kalder det fuldstændig uventet, at en relativt ukendt kandidat fra et lille forbundsland, som først trådte ind i partiet sidste år, kunne samle næsten halvdelen af delegerede bag sig.

Sayn-Wittgenstein blev dog ikke valgt. Hverken hun eller hendes modkandidat, den nationalliberale og dermed mere moderate Georg Pazderski fra Berlin, kunne samle de nødvendige 50 procent bag sig; kun 49,2 procent fik advokaten fra Holsten.

Det endte med, at man i kulisserne aftalte, at begge kandidaterne trak sig, hvorefter partiet valgte den 76årige Alexander Gauland, gruppeformand i Forbundsdagen, til formand. Han leder nu partiet sammen med den anden formand, Jörg Meuthen, som blev genvalgt. Gauland tilhører selv AfD’s højrefløj.

Forløbet “gør det tydeligt, hvor langt til højre AfD nu står. Hvor spaltet partiet er. Og at den nationalistiske fløj omkring Björn Höcke er endnu mere indflydelsesrig end hidtil troet,” skriver en af avisen Taz’ chefredaktører i en analyse.

Björn Höcke er en af de to formænd for AfD i forbundslandet Thüringen og er den uofficielle leder af AfDs nationalistiske højrefløj. Den daværende partiledelse indledte i februar i år et forsøg på at få ham ekskluderet på grund af en stærkt nationalistisk tale, han havde holdt. Det bliver der næppe noget af nu.