Her er tyskerne i Paradise Papers

Foto: Leif Jørgensen, licens CC BY-SA 3.0

Vejen til Bahamas går over en sidegade på Vesterbro: Her ligger nemlig et tyskejet hotel, hvis overskud havner i skattely.

Af Uffe Gardel

Det fremgår af de oplysninger, som indtil nu er offentliggjort fra Paradise Papers – lækagen fra advokatfirmaet Apppleby på Bahamas. Her er de tyske navne i lækagen, refereret frar Süddeutsche Zeitung, som er et af de medier, der deltager i offentliggørelsen af Paradise Papers.

Meiniger Hotels

Hotelkæden driver hostels og lavprishoteller især i Tyskland, men den findes også i flere af Tysklands nabolande. Således også i Danmark, hvor Urban House på Vesterbro er ejet af Meiniger. En del af overskuddet fra hotellerne går ifølge Süddeutsche Zeitung til et investeringsselskab på Isle of Man, en selvstyrende ø i det Irske Hav, som hører under den britiske krone. Isle of Man-selskabet låner pengene tilbage til Meiniger i Tyskland, som betaler renter, hvilket sænker skattebetalingen i Tyskland. Hvis arrangementet fungerer, som Süddeutsche Zeitung beskriver det, betaler Meiniger reelt kun 22 procent i skat i stedet for den normale tyske selskabsskat på 30 procent.

New Yorker Clothing / Friedrich Knapp

Det næste navn på listen findes også i Danmark; det er tøjkæden New Yorker, som har butikker på Strøget i København, samt i Hillerød. New Yorkers ejer, Friedrich Knapp, har på et tidspunkt bedt Appleby, advokatfirmaet på Bahamas, om hjælpl til at få anbragt et privatfly uden for Tyskland. Ifølge Süddeutsche viser papirerne, at flyet er blevet overdraget til en mangeårig medarbejder hos New Yorker, som i dag er personlig assistent for Friedrich Knapp. Den pågældende siger til Süddeutsche, at arrangementet ikke giver New yorker nogen skattefordele.

Engelhorn-familien

Mindre kendt i Danmark er milliardæren Curt Engelhorn og hans familie. Engelhorn selv døde som 90-årig sidste år, men skammen overlever ham, for tidligere sidste år kom det frem, at to af hans døtre ikkehavde betalt skat af værdier, de havde fået af deres far. Døtrene blev fængsket, men blev senere løsladt, og Tysklands måske største skatteunddragelsessag nogensinde endte med et folig, hvor familien efterbetalte 145 millioner euro i gaveskat. Curt Engelhorn tjente sine penge på at opbygge medicinalfirmaet Boehringer Mannheim, som han i 1997 solgte til Roche via et holdingsselskab på Bermuda. Ifølge Süddeutsche tyder Paradise-papirerne på, at de to Engelhorn-døtre har unddraget et endnu større beløb i skat end hidtil kendt.

Casino Merkur / Paul Gauselmann

Sidste navn på listen er den ukronede tyske spillekonge, Paul Gauselmann. Han begyndte med spilleautomater, og bevægede sig i 2008 ind i onlinespil. Forretningerne drives ligesom Meiniger Hotels delvist via Isle of Man, og det har Appleby-advokaterne hjulpet med.