De fire store: Sænk skatterne!

DIHKs hovedkvarter i Berlin. Foto: DIHK/Michael Tewes

Tysklands fire store erhvervsorganisationer går sammen i en appel til den nye regering om at sænke skatterne.

Den nye tyske regering skal bruge skattepolitikken som lokaliseringspolitik, det vil sige trække arbejdspladser og investeringer til landet ved at sænke skattetrykket.

Det siger Tysklands fire store erhvervsorganisationer i en fælles appel.

Organisationerne er arbejdsgiverne i Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA), industriorganisationen Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), Industri- og handelskamrenes sammenslutning Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK) samt håndværksorganisationen Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH).

“I den aktuelle situation er det ikke nok at give afkald på skatteforhøjelser,” hedder det i papiret fra de fire organisationer, som kan læses her (på tysk).

Organisationernes fire formænd afleverede deres appel til Angela Merkel personligt på et møde i München, men de fik ingen tilsagn til gengæld.

Erhvervsorganisationerne er bekymrede for, at Tyskland taber konkurrencen om job og investeringer til andre lande, som gør mere for at sænke skatterne. “Tyskland kan ikke koble sig af fra den internationale konkurrence om de bedste rammebetingelser”, skriver de.

De taler også for en kraftig indsats for digitalisering, som de kalder “et nøgleområde”.

“En markant fremskyndelse af en landsdækkende udbygning af lyslederkabner med gigabitnet skal prioriteres. Derudover er de centrale elementer: Sikring er fair konkurrence i platformsøkonomien, figital forvaltning, iværksætterfremme og en stærk fælles optræden i forhold til cybersikkerhed,” skriver organisationerne.

Præsidenten for DIHK, Eric Schweitzer, pegede også på behovet for en indsats mod manglen på faglært arbejdskraft, for lavere energipriser og styrket erhvervsuddannelse.

Kravet om skattesænkninger – som altså er i strid med det aftalte regeringsgrundlag – møder sympati hos Jens Spahn, afgående vicefinansminister og en af de fremmeste repræsentanter for CDU’s erhvervsfløj.

“Hvis vigtige lande som USA og Storbritannien sænker skatterne, må vi finde et svar, ideelt set sammen med Frankring,” siger Spahn i et interview i Berliner Morgenpost. Spahn skal i den kommende regering være sundhedsminister.

U.G.