Fint Siemens-regnskab skæmmet af problemer i energiforretningen

Foto: Siemens AG

Siemens har haft et glimrende 2017, når man spørger industrigiganten selv, men regnskabet for det skæve forretningsår fortæller også om store vanskeligheder i vindmølle- og gasturbineforretningen, hvor tusindevis af medarbejdere skal fyres i de kommende måneder – formentlig også i Danmark.   

Af Flemming Emil Hansen

Det går overordnet set udmærket for Europas største industrikonglomerat. Tyske Siemens præsenterede torsdag et årsregnskab, der viste en 4 pct. fremgang i omsætningen og en 11 pct. stigning i nettoindtjeningen. Ifølge Siemens selv går det sågar ”fremragende”.

”Vores globale hold leverede glimrende resultater i det fiskale år 2017 og overgik endda den historiske succes fra sidste år,” udtalte Siemens’ administrerende direktør Joe Kaeser i en pressemeddelelse i forbindelse med fremlægningen af regnskabet. Men så kom tilføjelsen: ”Ikke desto mindre er vi nødt til at håndtere strukturelle udfordringer i nogle af vores individuelle forretningsenheder.” Tilføjelsen dækker over gevaldige problemer i virksomhedens vindenergi- og Power & Gas-enheder, der i den kommende tid vil koste op mod 10.000 jobs, herunder potentielt også mange danske arbejdspladser.

Energiforretningen ramt af prispres og svag efterspørgsel

Power & Gas segmentet lider under en markant nedgang i efterspørgslen på gasturbiner og planlægger ifølge interne kilder at fyre tusindevis af medarbejdere og lukke helt op imod halvdelen af sine 23 fabrikker på verdensplan – det vil Siemens fortælle nærmere om d. 16. november. I forretningsårets faldt ordreindgangen i Power & Gas segmentet med 31 pct., mens omsætningen dalede med 6 pct.. Vindmølleforretningen er ligeledes udfordret, efter Siemens i foråret fusionerede Siemens Wind Power med spanske Gamesa, en handel der gav Siemens en 59 pct. andel i verdens andenstørste vindmølleproducent efter Vestas. Sammensmeltningen forløber imidlertid ikke helt gnidningsfrit. Forleden rapporterede Gamesa et underskud i årets tredje kvartal og annoncerede samtidig, at der skal fyres 6.000 medarbejdere i den kommende tid for at slanke den nye organisation og imødekomme prispres og hårde markedsbetingelser for ikke mindst landvindmøller. Det kan få store konsekvenser i Danmark, hvor Siemens og Gamesa allerede har lukket en fabrik og fyret over 1.000 medarbejdere i år. Virksomheden har stadigvæk 6.000 ansatte i Danmark. I hvilket omfang de vil blive ramt af den kommende fyringsrunde vides endnu ikke.

Indtjening svagt over forventningerne

Trods udfordringerne, overgik Siemens med sit 2017-regnskab analytikernes forventninger en smule på bundlinjen. Koncernomsætningen landede på 83,1 milliarder euro sammenlignet med 79,6 milliarder euro i 2016, mens ordreindgangen var omtrent uændret på 85,7 milliarder euro. Nettoindtjeningen steg til 6,18 milliarder euro fra 5,58 milliarder euro. Et gennemsnit af 21 analytikere havde regnet med en nettoindtjening på 6,16 milliarder euro. Fremgangen var drevet ikke mindst af de forretningsenheder, der producerer bygningsteknologi, IT og teknisk udstyr og løsninger til sundhedssektoren. Siemens bekræftede torsdag intentionen om at skille den profitable sundhedsforretning fra i løbet af 2018 for at børsnoterede den som selvstændig virksomhed, en børsnotering der forventes at kunne indbringe op imod 40 milliarder euro og blive en af de største nogensinde i Tyskland.

Udfordrende markeder, stigende omsætning forude

For 2018 venter Siemens, at de hårde betingelser for Power & Gas og vindmølleforretningen fortsætter, mens virksomhedens andre segmenter vil kompensere med fortsat vækst. Koncernens samlede omsætning forventes derfor at vokse moderat i det nye år. Nettoindtjeningen per aktie forventes at lande på mellem 7,20 og 7,70 euro, sammenlignet med 7,44 euro i 2017. Udgifter til afskedigelse af medarbejdere og fabrikslukninger er imidlertid ikke inkluderet i resultatforventingerne, sagde Siemens.

Aktiemarkedet syntes ikke imponeret over årsregnskabet torsdag. Klokken 11.00 blev aktien handlet til 121,6 euro, et minus på 1,7 pct. i forhold til åbningskursen.