Én dag tilbage: Fronterne trækkes op i CDU’s formandskamp

Friedrich Merz. Foto: Michael Lucan, licens CC-BY-SA 3.0 de

Status. Fredag vælger CDU ny leder. Her er, hvad vi ved om situationen.

Af Uffe Gardel

Merz eller Kramp-Karrenbauer? Det er første gang i 47 år, at CDU har flere kandidater at vælge i mellem, og fredag eftermiddag går det løs.

Først holder Angela Merkel sin sidste tale som partiformand på landsmødet i Hamburg, derefter giver man ordet til de tre kandidater, som officielt er opstillet af partiorganisationer – Annegret Kramp-Karrenbauer , Friedrich Merz og Jens Spahn – og de delegerede kan stille spørgsmål til dem. Til slut stemmes der, eventuelt ad to omgange, for vinderen skal have absolut flertal.

Og hvem får så det? Fra den omfattende tyske mediedækning får man det indtryk at CDU’s almindleige medlemmer, basis, ønsker sig forandring, og den forandring har et navn: Friedrich Merz.  Således resulterede en urafstemning blandt CDU-medlemmerne i Sachsen-Anhalt i 55 procent til Merz; det er i øvrigt den eneste forbundslandsorganistation, som har valgt at afholde en urafstemning. Men det er ikke basis, som bestemmer; det er de 1.001 delegerede, hvoraf i hvert fald to tredjedele er professionelle politikere. Deres ræsonnementer kan være nogle andre end de menige medlemmers. Jens Spahn er der ingen, som tror på længere; han regnes for helt chanceløs.

Hvem støtter hvem?

Det er svært at tegne geografien op, men Merz synes at stå stærkest i syd og øst. Midt i landet er det store forbundsland Nordrhein-Westfalen – som stiller med 296 delegerede, altså næsten hver tredje – tilsyneladende delt på midten.

De otte regionalkonferencer rundt om i landet, hvor de tre kandidater har mødt almindelige medlemmer, er forløbet i god ro og orden – undtagen når man har talt om indvandrere og flygtninge. Merz sagde på et tidspunkt, at man var nødt til at se på asylretten i den tyske grundlov. Det udløste en sådan kaskade af kritik, at han på den næste regionalkonference måtte trække i land.

Senere sagde Merz, at CDU som parti havde et medansvar for, at højrepartiet Alternative für Deutschland var opstået; han sagde ligefrem, at CDU havde taget AfD’s tilsynekomst “med et skuldertræk”. Det blev imødegået af Kramp-Karrenbauer med en sjælden opvisning af temperament: Merz’ udtalelser var “et slag i ansigtet” på hele partiet, sagde hun.

Bild bragte i søndags en rundspørge, hvor man havde fået 269 delegerede til at sige, hvem de ville stemme på. De fordelte sig med 144  for Friedrich Merz, 96 for Annegret Kramp-Karrenbauer og 29 for Jens Spahn. Reelt kan vi dog ikke bruge de tal til så meget, for hvem siger, at de, der ville udtale sig, er repræsentative for alle 1.001 delegerede? Mange af dem, som ikke ville svare, har sikkert ikke bestemt sig endnu, men vil høre debatten på landsmødet.

Advarsel mod splittelse

De tunge folk i partiet har også holdt sig meget tilbage med at udtrykke støtte til den ene eller anden kandidat. Enkelte har alligevel gjort det, og især kom nogle på banen, da forbundsdagens formand, Wolfgang Schäuble, udtalte sin støtte til Merz. Ikke at det var nogen overraskelse; det er for længst blevet affækket i medierne, at Schäuble var med til at løbe Merz’ kandidatur i gang. Men nu er fronterne ved at være trukket op.

Daniel Günther, ministerpræsident i Schleswig-Holstein, har sagt, at han stemmer på Annegret Kramp-Karrenbauer, og det samme har økonomiminister Peter Altmaier og tidligere indenrigsminister Thomas de Maizière sagt, at de vil.

Europa-kommisær Günther Oettinger vil til gengæld stemme Merz, og det samme vil Hessens tidligere ministerpræsident, Roland Koch. Og altså også Wolfgang Schäuble.

Til gengæld vil ministerpræsidenten i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet – som selv har været i spil som kandidat – ikke sige, hvem han stemmer på, og han har advaret mod, at formandsvalget risikerer at splitte partiet.

Nok så interessant er, at Kramp-Karrenbauer også får støtte fra vigtige organisationer i partiet. Meget tidligt støttede CDU’s kvindeorganisation hende. Men formanden for CDU’s kommunalpolitiske forening har også anbefalet hende, og det samme har formanden for CDU’s arbejdstagere, Karl-Josef Laumann, indirekte, men tydeligt gjort.

De tyske medier er enige om, at det er åbent, hvem der vinder, men flere kalder AKK for en lille favorit. Om et par døgn er vi klogere.

RETTELSE: En tidligere version af denne artikel begikden fuldstændigt tåbelige fejl at udnævne Karl-Josef Laumann til formand for CDU’s arbejdsgivere. Han er, som det nu fremgår, formand for arbejdstagerne i CDU. Partiets arbejdsgivere i Mittelstands- und Wirtschaftsunion der CDU/CSU anbefaler Merz som ny partiformand.