Dyr energi kan føre til udflytning af virksomheder

Industriens formand Dieter Kempf ønsker mere realisme i klimadebatten.

Formanden for industriens organisation, BDI, Dieter Kempf advarer mod Tysklands enegang i energi- og klimapolitikken. – Hvis el-priserne fortsætter med at stige kan det føre til, at virksomheder vil flytte produktion til andre lande, siger han til nyhedsbureauet dpa.

Den fremtidige energi- og klimapolitik må ikke føre til en svækkelse af konkurrenceevnen, men skal derimod føre til en styrkelse, kræver Kempf, der ønsker mere realismes i debatten om energi- og klimapolitikken. – Vi må se på hver sektor for sig – industri, transport, byggeri – og for hver finde de rigtige instrumenter, siger han.

Det tyske klimamål for 2020 – en reducering af CO2-emissionen med 40 pct. sammenlignet med 1990 – er er ifølge Kempf svært at nå. Han taler ikke direkte imod svækkelsen af målet, men siger, at rammebetingelserne har ændret sig, siden de blev vedtaget. Den økonomiske opgang betyder mere forbrug, det gør også de seneste års indvandring, der har øget befolkningen med 2 mio. flere end forudset. – Derfor behøver vi mere tid til at nå målet, argumenterer BDI-formanden.

BDI vil den 18. januar offentliggøre et stort klimastudie, samt en omfattende faktabase om de tekniske og økonomiske potentialer for en reduceringen af CO2. – En succesrig energiomstilling kræver en omfattende innovation og investeringer, siger Kemp.

BDI har tidligere sammen med en række andre organisationer, bl.a. tysk LO, foreslået massiv tilskud til energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, som et effektivt middel til at sænke energiforbruget og dermed CO2-emmisionen.

ps