CSU fortsætter nervekrigen mod Merkel

Alexander Dobrindt, trafikminister (CSU). Foto;: Bundesregierung / Kugler

Trods topmødeaftale og en tilbagesendelsesaftale med både Spanien og Grækenland fortsætter CSU presset for, at Tyskland skal handle på egen hånd. Seehofer er tavs.

Af Uffe Gardel

CSU erklærer sig tilfreds med topmødeaftalen – men kun fordi CSU læser aftalen sådan, at den giver Tyskland ret til at gøre, hvad Seehofer har truet med.

Det er status fredag eftermiddag oven på en topmødeaftale i EU, som i vidt omfang drejer EU’s asylpolitik i den retning, Østrig og en række centraleuropæiske lande har krævet: Migranter skal fremover anbringes i lukkede lejre i EU, og man skal undersøge om man kan oprette sådanne lejre uden for EU. Og det er en kurs, CSU har været stærk fortaler for.

Alligevel fortsætter CSU presset for, at Tyskland på egen hånd skal begynde at afvise asylsøgere på grænsen, uden sagsbehandling, hvis allerede er registreret i andre EU-lande; noget som indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) har truet med at gøre i næste uge, og som forbundskansler Angela Merkel har forbudt ham at gøre.

Det hjælper tilsyneladende ikke, at Merkel fredag middag kunne fortælle, at hun har indgået en bi- eller trilateral aftale med Spanien og Grækenland om tilbagesendelse af asylsøgere, som allerede er registreret i de to lande.

CSU’s gruppeformand i Forbundsdagen, Alexander Dobrindt, siger nemlig, at Tyskland på grundlag af topmødeaftalen kan lukke grænserne for allerede registerede asylsøgere.

“Jeg konstaterer, at rådspapiret udtrykkeligt bestemmer, at man kan gribe til nationale forholdsregler for at undgå sekundærmigration,” siger Dobrindt.

Han henviser til en sætning i topmødeaftalen, som siger, at “Medlemsstateren bør træffe alle nødvendige interne lovgivningsmæssige  og forvaltningsmæssige forholdsregler mod disse migrationsbevægelser og i den forbindelse samarbejde tæt med hinanden.”

Her kan man så vælge at lægge vægt på det med samarbejdet – som Merkel gør – og det med de interne forholdsregler – som CSU vil.

Horst Seehofer har ikke udtalt sig og vil ikke gøre det, før han i weekenden har haft et møde med Angela Merkel.

Læs også:

Slutter Merkels tid i næste uge?