Bayers opkøb af Monsanto får grønt lys i USA

Foto: Bayer AG

Den største tyske virksomhedsovertagelse i udlandet nogensinde er langt om længe faldet på plads. Små to år efter den tyske kemigigant Bayer fremsatte sit første tilbud om at overtage amerikanske Monsanto, har det amerikanske justitsministerium nu endelig godkendt kæmpehandlen, der gør Bayer til verdens suverænt største udbyder af plantebeskyttelsesmidler og såsæd.

Den amerikanske godkendelse kommer kort tid efter, at EU-Kommissionen, Brasilien og Kina har givet grønt lys til handlen, og dermed er alle afgørende godkendelser nu blevet indhentet.

Opkøbet, der koster Bayer anslåede 62,5 milliarder dollars, forventes formelt eksekveret og bogført i andet kvartal af 2018, meddelte Bayer. Markedet tog særdeles vel imod meddelelsen og sendte onsdag Bayers aktiepris i vejret med hele 4 pct..

For at opnå det amerikanske justitsministeriums godkendelse har Bayer forpligtiget sig til at frasælge en række aktiver for at forebygge konkurrenceforvridende markedsdominans på specifikke forretningsområder. Ifølge Wall Street Journal mødtes topcheferne for Bayer og Monsanto for kort tid siden med repræsentanter for justitsministeriet, og ved den lejlighed lykkedes det altså tilsyneladende at overbevise ministeriet om, at Bayer og Monsantos frasalgsplan rækker til at sikre fri konkurrence.

Bayer skal afhænde aktiviteter inden for blandt andet såsæd og behandling af såsæd for omtrent 7 milliarder dollars. Tyske BASF vil overtage disse aktiviteter, herunder forretningen med plantebeskyttelsesmidlet Glufosinat – ikke at forveksle med Monsantos produkt Glyfosat – samt vigtige forskningsprogrammer inden for bredspektrede ukrudtbekæmpelsesmidler.

EU-Kommissionen behandler særskilt salget af aktiviteter til BASF. Her forventes en afgørelse at foreligge i midten af april måned.

LSR