Andrea Nahles overtager et SPD på bunden

Andrea Nahles. Foto: Sandro Halank, licens CC BY-SA 3.0

Søndagens landsmøde i SPD formåede at svække partiet endnu mere. Herfra kan det næsten kun gå fremad under den nye formand, Andrea Nahles.

Af Uffe Gardel

Simone Lange var for kort tid siden fuldkommen ukendt i sit parti. Hun har ingen landspolitisk erfaring, har aldrig siddet i Forbundsdagen eller bare haft poster i sit parti på forbundsniveau. Flensborg, den by helt mod nord, som hun i godt et års tid har været overborgmester for, er næsten lige så ukendt.

Alligevel mente 27 procent af de delegerede på søndagens landsmøde i SPD, at hun ville være den bedste formand for partiet, bedre end den erfarne Andrea Nahles, som har været minister, siddet i Forbundsdagen i 16 år og haft tunge poster i sit parti, siden hun var helt ung. Nahles blev kun valgt med 66 procent af stemmerne, det dårligste resultat nogen SPD-formand i moderne tid har opnået, bortset fra, da Oskar Lafontaine i 1995 vandt et kampvalg.

At en fjerdedel af de delegerede foretrækker et uprøvet wildcard er den tydeligst mulige markering af, hvor trætte mange SPD-medlemmer er af deres partiledelse og deres partis kurs.

Pres til venstre

Simone Lange har ført kampagne på at repræsentere “en ægte fornyelse” af partiet, som hun også sagde i sin tale på landsmødet, men hun har også profileret sig som en klart venstreorienteret kandidat, der lagde afstand til Hartz-reformer og Agenda 2010-politikken, altså hele den arbejdsmarkedspolitiske linje, som SPD har fulgt, siden Gerhard Schröder var kansler for en halv generation siden.

Spørgsmålet er, hvilken konsekvens det kan få. Partiets står under aller omstændigheder splittet og svækket. Der er ganske vist stadig flertal for den moderate og centrumssøgende kurs, men først  Juso-formanden Kevin Kühnerts kampagne mod regeringsdeltagelsen, og siden Simone Langes formandskandidatur, viser, at ganske mange SPD-medlemmer ønsker sig noget andet.

Det samme tyder meningsmålingerne på. I september fik partiet kun 20,5 procent af stemmerne ved forbundsdagsvalget. Det var et knusende nederlag og det ringeste resultat for partiet siden Weimarrepublikken. Men i dag ligger man endnu lavere i meningsmålingerne. Siden SPD i midten af januar besluttede at gå i forhandlinger om en ny koalitionsregering med CDU og CSU, har partiet stort set uafbrudt ligget under 20 procent. For Andrea Nahles kan det nærmest kun gå fremad.

Læs også:

Her er Nahles’ modkandidat