Endelig enighed: Tre ting at bide mærke i ved Tysklands nye regering

Angela Merkel. Foto: Christoph Braun, licens CC0

Analyse: Scholz stiger op, Schulz træder til side, CDU giver vigtige poster fra sig. Martin Schulz bliver udenrigsminister og Hamburgs førsteborgmester Olaf Scholz rykker helt frem i forreste række som finansminister.

Af Uffe Gardel

Sådan tegner billedet onsdag middag. Her er en foreløbig ministerliste, som Frankfurter Allgemeine har offentliggjort den. Følgende er værd at bide mærke i:

1. Schulz er med

Martin Schulz er med i regeringen. Der har ellers været en debat i SPD om, hvorvidt han skulle holde sig ude og blive siddende nede blandt forbundsdagsmedlemmerne. Flere ting kunne begrunde sådan en beslutning: Martin Schulz ville stå lidt friere i den næste valgkamp, og han ville sikre sin personlige troværdighed, efter at han umiddelbart efter valget kategorisk erklærede, at han ikke ville blive minister i en regering ledet af Angela Merkel. Det bliver han så alligevel.

2. Men Scholz får magt

Oloaf Scholz bliver finansminister, og dermed sker der to ting: SPD overtager dette meget vigtige ministerium, som CDU ar haft siden 2009 – med Wolfgang Schäuble på posten det meste af tiden – og Olaf Scholz bliver centralt placeret. Hans navn nævnes som en af de mulige til at overtage partilederposten efter Martin Schulz, som han indirekte kritiserede hårdt efter valgnederlaget i september – læs fx hans debatoplæg her. Magtfordelingen mellem finans- og udenrigsministerposterne er ret meget som i Danmark. Det vil sige, at Schulz nu sætter sig på en prestigefyldt post uden stor indflydelse og med mange rejsedage, hvor man er væk fra Tyskland og tysk politik.

3. Og det gør Seehofer også

CSU’s partileder, Horst Seehofer, bliver indenrigsminister, og dermed vil han formentlig få direkte indflydelse på den flygtningepolitik, han og hans parti har så stærke meninger om. Merkel har flyttet ministeransvaret for flygtningepolitikken væk fra indenrigsministeriet og over til sin kansler”minister”, Peter Altamaier – som bliver økonomiminister i den nye regering. Et godt bud er, at Seehofer kræver kompetencen tilbageført.

Alt i alt ligner den foreløbige ministerliste en indrømmelse til SPD, først og fremmest fordi partiet får det tunge finansministerium. Omvendt vil for SPD vigtige områder som uddannelse og sundhed blive adminisstrret af CDU-ministre.

Endelig er det værd at bide mærke i, at den upopulære og kritiserede forsvarsminister, Ursula von der Leyen (CDU) tilsyneladende får lov at fortsætte, og at der intet foreligger om, hvad nuværende udenrigsminister og tidligere SPOD-formand Sigmar Gabriel skal lave. Gabriel tegner dermed til at blive den store taber: Først overlod han sin partilederpost til Schulz, og derefter bliver han tvunget til også at aflevere den ministerpost, han så åbenlyst har trivedes godt med.

 

Udenminister: Martin Schulz (SPD)
Indenrigs-, udkansts- (Heimat) og boligminister: Horst Seehofer (CSU)
Finansminister: Olaf Scholz (SPD)
Forsvarsminister: Ursula von der Leyen (CDU)
Økonomiminister: Peter Altmaier (CDU)
Sundhedsminister: CDU
Arbejds- og socialminister: SPD
Justitsminister: SPD
Miljøminister: SPD
Familieminister: SPD
Udviklingsminister: CSU
Trafikminister: CSU
Uddannelses- og forskningsminister: CDU
Fødevare- og landbrugsministert: CDU