Ambassadør: Merkels mål er at holde sammen på EU

Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Berlin. Foto: Udenrigsministeriet

“Tyskland og Merkels største målsætning er at holde sammen på EU-27” – det sagde Danmarks ambassadør i Berlin, Friis Arne Petersen, fredag på et seminar i DIIS i København.

Sammenholdet i EU uden Storbritannien – altså EU-27 – er den højeste prioritet for tysk udenrigspolitik, og det er Tysklands håb, at man kan fortsætte det tætte samarbejde med Frankrig. Det kræver dog, at præsident Macron får ført sine reformplaner ud i livet. Men hvis ikke, så er Tyskland parat til at tage ansvar for at lede EU.

“Kan Macron ikke levere (på reformpolitikken, red.), så er der kun tysk lederskab tilbage,” sagde Friis Arne Petersen.

Det er ikke en situation, Danmark har grund til at frygte, for på næsten set alle de politikområder, som er vigtige for os, ligger Danmark og Tyskland på linje.

“Udlændingepolitikken er det eneste område, hvor vi ikke er i sync med Tyskland,” sagde ambassadøren. Han gjorde det også klart, at han undrede sig over, at Tyskland ser ud til at blive ved med stå fast på kravet om solidarisk fordeling af flygtninge mellem EU-lande, selv om mange lande har sagt klart fra – ikke kun Visetgradlandene Polen, Tjekkiet, Slovaliet og Ungarn, men også Østrig og Danmark.

U.G.