AKK giver fremgang til CDU/CSU

Annegret Kramp Karrenbauer. Foto: Olaf Kosinsky / kosinsky.eu, licens CC BY-SA 3.0

De første meningsmålinger efter Merkels afgang er entydige: Vælgerne er glade for formandsskiftet. SPD klarer sig derimod fortsat meget dårligt.

Af Uffe Gardel

Så begynder vi at have så mange meningsmålinger at vi kan sige, hvordan vælgerne tager imod den nye CDU-formand; seks ud af syv store meningsmålingsinstitutter har samlet resultater ind.

Tallene er klare: CDU/CSU går frem . De sidste tre målinger fra hvert af institutterne før formandsskiftet den 7. december gav i gennemsnit CDU/CSU 27,5 procents tilslutning, mens målingerne efter landsmødet viser 30,3 procent. Forbundsdagsvalget gav CDU/CSU 32,9 procent

Det hører med i billedet, at fem ud af seks meningsmålingsinstitutter har registreret en stigende tendens i tilslutningen lige op til landsmødet, hvor CDU valgte ny formand. På ddtte tidspunkt var der stadig hetl åbent, om Annegret Kramp-Karrenbauer eller Friedrich Merz ville vinde valget. Der er altså i nogen grad tale om en reaktion på, at CDU overhovedet får ny formand, eller sagt mere polemisk: Vælgerne er i et vist omfang lettede over, at Merkel er gået af.

Målingerne har også et andet vigtigt budskab, nemlig at SPD fortsat klarer sig meget ringe. Både før og efter CDU’s landsmøde var tilslutningen til SPD under 15 procent, og den stigende tendens man kan se i tallene – fra 14,5 procent før landsmødet til 14,7 procent efter landsmødet – er så lille, at den falder inden for den statistiske usikkerhed. Ved valget i september fik SPD 20,5 procent, det dårligste resultat i Forbundsrepublikkens historie.

Den fortsat meget dårlige tilslutning til SPD er interessant, fordi den betyder, at SPD ikke umiddelbart har nogen interesse i at skulle ud at møde vælgerne nu. Der har været spekuleret blandt politiske iagttagere på, om SPD ville benytte CDU’s formandsskifte til at forlade den uelskede regeringskoalition med CDU/CSU, men meningsmålingerne er i hvert fald ikke noget argument for at gøre det.