Afgørelsens dag for ny regering

Martin Schulz. afstår fra posten som udenrigsmininster. Foto: Olaf Kosinsky, licens CC BY-SA 3.0

Så er det nu; i løbet af tirsdag får Tyskland formentlig en ny regering, eller en ny, alvorlig regeringskrise.

Af Uffe Gardel

Det politiske Tyskland holder vejret; koalitionsforhandlingerne, som egentlig skulle have været afsluttet søndag, forventes at føre til et resultat i løbet af tirsdag.

Dette er “afgørelsens dag”, sagde den socialdemokratiske partiformand, Martin Schulz, tirsdag morgen på vej ind i CDU’s hovedkvarter i Berlin, og forbundskansler Merkel (CDU) sagde, at “vi er nu i den afgørende fase af koalitionsforhandlingerne.”

De seneste dage har der været en del lækager til tyske medier om enigheder på forskellige delområder, men Merkel benyttede lejligheden til at minde om, at “der først er aftalt noget, når der er en aftale om det hele”.

Blandt de ting, man ikke er enige om endnu, er de to socialdemokratiske ekstra-krav om i hvert fald at begynde at afvikle forskellene på tyskernes sygekassedækning, samt et forbud mod at tidsbegrænse ansættelser uden grund. Merkel nævnte disse to ting, og så nævnte hun én ting til, man skulle tale om tirsdag, nemlig: “vores internationale troværdighed” – en generel henvisning til, at man i dag skal tale udenrigs- og sikkerhedspolitik.