Presset på Daimler øges

Mercedes-producenten Daimler gør sig klar til et retsopgør, efter at statsadvokaturen i Stuttgart har beskyldt den for at have svindlet massivt med sine forureningstal.

Da Dieselgate brød løs for to år siden, handlede det i første omgang kun om VW. Men efter omfattende undersøgelser beskylder den tyske anklagemyndighed Daimler for at have solgt mere end en million biler i USA og Europa, hvor udledningen af forurende stoffer er højere end angivet. Svindelen skal have stået på i årene 2008 til 2016.

Detaljerne ligner dem, man har hørt om fra VW-koncernen: I laboratoriet opfører bilerne sig, som de skal, takket være et stykke software, som lukker ned for udledningen af NOx. Ude på gaden udleder bilerne langt mere.

Fredag forlød det, at myndighederne vil tvinge Daimler til en gigantisk tilbagekaldelses-aktion, men det er blevet afvist både af Daimler selv og af det tyske trafikministerium. Men tilbage står, at de tyske bilmyndigheder, KBA – Kraftfahrtbundesamt – skal gennemføre en større undersøgelse af de berørte motortyper.

Vil man vide, om ens egen Mercedes er omfattet, skal man checke motortypen: Det er motorer af typen OM 642 og OM 651, som er under mistanke.

U.G.